Kultura

Francuski filmski karavan dolazi u Kruševac

Francuski filmski karavan organizuje Francuski institut Beograd i KCK. Ljubitelji francuske kinematografije imaće priliku da od 10. do 13. decembra u Beloj sali KCK pogledaju četiri filma. To su filmovi u kojima su glumile čuvene francuske glumice Romi Šnajder i Žan Moro.

Romi Šnajder prvi put je glumila u filmu kada je imala samo 15 godina. Iza sebe bogatu filmografiju koja sadrži neke od važnih francuskih filmova. Ona zauzima značajno mesto u francuskoj kinematografiji i ostaje upamćena po profesionalnosti i višestrukom talentu. Žan Moro je ikona novog talasa. Igrala je kultne uloge, obeležavajući francusku muziku i pozorište. Ona je prva francuska glumica koja se pojavila naga na filmu. Bila je feministkinja od početka i ostaće zauvek u istoriji francuskog i međunarodnog filma. Ove dve legendarne glumice glumile su zajedno samo jednom, i to u filmu Proces, koji je režirao Orson Vels.

Svi filmovi biće prikazani sa početkom u 20.00. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

PROGRAM

10. decembar

Cezar i Rozalija (César et Rosalie, 1971)

Režija: Klod Sote
Igraju: Romi Šnajder, Iv Montan, Sami Frej

Opis: Nakon razvoda od Antoana, Rozalija živi sa Cezarom. Ona ima ćerku iz prvog braka, koja je ujedno jedina Rozalijina veza sa bivšim mužem. Međutim, kada se pojavi David, njen bivši ljubavnik, Rozalija se ponovo zaljubljuje i tada David, shvatajući da će mlada žena napustiti, predlaže Davidu da živi sa njima.

11. decembar

Pakao (Inferno, 1964)

Režija: Anri-Žorž Kluzo
Igraju: Romi Šnajder, Serž Ređijani

Opis: Čuveni francuski režiser Anri-Žorž Kluzo 1964. godine počinje snimanje filma Pakao, sa Romi Šnajder i Seržom Ređanijem. Film govori o menadžeru hotela koji je bolesno ljubomoran na svoju ženu. Međutim, tri nedelje od početka snimanja, režiser Kluzo se razboleo i snimanje je prekinuto.

Ovo filmsko iskustvo je ugledalo svetlost dana 2005. godine kada su Serž Bromberg i Ruksanda Medrea prikazali 185 filmskih traka. Ovaj video zapis ima dva dela. Prvi prikazuje snimanje filma sa svedočenjima tehničara i glumaca poput Kosta-Grava i Katrin Alegre. Drugi se tiče samog filma. Žak Gamblan i Berenis Bežo preuzimaju uloge glumaca iz nedostajućih scena – navode iz Francuskog instituta u Srbiji.

12. decembar

Žil i Džim (Jules & Jim, 1962)

Režija: Fransoa Trifo
Igraju: Žana Moro, Oskar Verne, Anri Ser

Opis: Nemac Žil i Francuz Džim se zaljubljuju u Ketrin i njih troje postaju nerazdvoji i odlučni u nameri da žive život punim plućima i ne dozvole da ih u tome spreči svetskom ratu koji besni oko njih. Jednog dana Žil će izjaviti svoju ljubav Ketrin i Džim će odlučiti da se povuče uprkos svojim osećanjima. Žil i Ketrin se venčavaju i dobiju ćerku, ali Ketrin je i dalje zaljubljena u Džima…

13. decembar

Lift za gubilište (Ascenseur pour L’échafaud, 1958)

Režija: Luj Mal
Igraju: Žana Moro, Moris Rone, Žorž Pužuli

Opis: Žilijen Tavernije je uspešni biznismen ima aferu sa ženom svog šefa. Njih dvoje će odlučiti da ubiju njenog muža i da taj čin prikažu kao samoubistvo. Međutim, nakon što svoj plan budu sproveli u delo, Žulijen će shvatiti da je zaboravio da ukloni jedan od tragova, te se vraća na mesto zločina, ali ostaje zarobljen u liftu. Za to vreme, mladić i devojka iz susedstva ukrašće njegov automobil i počiniće zločin za koji će biti okrivljen upravo Žilijen.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!