Saradnja

Dr Nušić – slika sadašnjosti iz pera prošlosti

“Dr Nušić”, predstava Kruševačkog pozorišta koja je značajna po mnogo čemu. Najviše po tome što je bila jedan od izuzetnih uzleta duha provincijalnog pozorišta, vrlo visokih dometa, mnogostruko nagrađivana i neobičnoo kratkog veka! Po mišljenju mnogih ljubitelja pozorišta: vrhunska predstava. Po mišljenju onih koji pozorište, kao i mnoge druge stvari, gledaju kroz prizmu drugačijih vrednosti, predstavu je trebalo skinuti sa repertoara. Što je i učinjeno. I to u trenutku kada je punila sale i sakupljala festivalske nagrade!

Obeležavajući jubilej rođenja Branislava Nušića, Kruševačko pozorište se odlučilo za njegovu komediju koja je manje igrana. Međutim, kao i većina njegovih dela, aktuelna je i danas. Da bi se što kvalitetnije i bolje uradila ovako značajna predstava, spojila su se dva značajna pozorišta. Zajedno su radili vodeće pozorište u Vojvodini, Narodno pozorište Sombor, i vodeće pozorište u centralnoj Srbiji, Kruševačko pozorište. Ono što je u vreme nastanka Nušićevog komada bilo tek naznaka jedne društvene devijacije, jedan beskrupulozni postupak novih bogataša, u medjuvremenu je postalo manir našeg doba. U vreme kada naša zemlja preživljava neuništivu estradizaciju svakog sistema vrednosti i kada evidentna inflacija znanja i obrazovanja uzima svoj danak u našem svakodnevnom i javnom životu, Nušićeva komedija “DR”, svojim komičkim zapletom i ubojitošću satiričke oštrice, zaslužuje da progovori sa scene jednim novim pozorišnim jezikom. Taj jezik, uz autorske stihove Marka Šelića Marčela, predstavlja ne samo zanimljiv pozorišni događaj, već i žestoki obračun sa devijacijama našeg vremena.

« od 2 »

Reči kritike

“Dr” je komad o kupovini i rasprodaji znanja, o uništenom sistemu vrednosti u kome novac primitivaca diktira društveni ukus i modu. Bolno prepoznatljivo zvuče reči špekulanta Živote Cvijovića: “Danas ti je, brate, sve na prodaju. Sve se prodaje, poštenje, čast, savest, ljubav, prijateljstvo, ugled, poštovanje, sve, brate, sve!” Inflacija znanja, kupovina diploma, inostrani mešetari i lažni humanitarni radnici, prepliću se u ovoj mreži polusveta čineći je aktuelnijom nego ikada. Nušićev komad, nasuprot komičkom maniru epohe, gotovo da nema pozitivnog junaka. Vreme koje je veliki komediograf naslućivao, a u kome mi živimo, je upravo takvo – vreme bez pozitivnog junaka. U takvom vremenu predstava pokušava da, ne izneveravajući Nušićev humor, ni satirički potencijal komada, progovori o Srbiji ovog vremena, zemlji koja je rasprodala sopstvenu pamet.

I danas, dosta godina posle skidanja predstave sa pozorišnog repertoara, ostao je gorak ukus u ustima. O tome možda najbolje govore Kokan Mladenović u intervjuu za Kruševac PRESS i Marko Šelić Marčelo. Kultura protiv nekulture retko ima šansu za poštenu borbu. Takvi sukobi se, najčešće, završavaju onako kako se završio i ovaj. Ipak, ostaje lični integritet pojedinca i pošteno urađen posao.

Podela

Plakat za predstavu

Dr Nušić
koprodukcija sa Narodnim pozorištem iz Sombora

Premijera: 25.04.2014.
Pisac: Branislav Nušić
Režija: Kokan Mladenović

Igraju:
Života Cvijović – Saša Torlaković
Mara, njegova žena – Biljana Keskenović
Milorad, njihov sin – Branislav Trifunović
Slavka, njihova kći – Milica Janevski
Ujka Blagoje, brat Marin – Bojan Veljović
Gđa Spasojevićka – Slađana Nestorović Ristić
Gđa Protićka – Viktorija Arsić
Gđa Popovićka – Jovana Đorić
Msje Dragi – Nikola Rakić
Velimir Pavlović – Marko Marković
Dr Rajser – Boba Stojimirović
Sojka – Marija Gašić Gajić
Sojkin muž – Nikola Pantović
Klara – Biljana Nikolić
Nikolić – Dragan Marinković
Marica – Jelena Tomić
Pepika – Teofil Stojković Beguš

Kostimograf: Dragica Laušević
Scenograf: Marija Kalabić
Adaptacija: Kokan Mladenović
Asistent reditelja: Tamara Andjelković
Kompozitor: Irena Popović
Tekstovi songova: Marko Šelić Marchelo
Scenski pokret: Andrea Kulešević

Pogledajte kompletnu predstavu (objavljenu sa dozvolom Kruševačkog pozorišta):

Subscribe
Obaveštenje o
guest
2 Komentari
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Petar
Petar
11.10.2022. 15:11

Ovakvu predstavu su skinuli sa scene zbog politike… Srbijo, među šljivama!

Milan
Milan
11.10.2022. 15:12

NAjbolja kruševačka predstava svih vremena.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!