Društvo

Dodeljeni grantovi za bolje informisanje o Evropskoj Uniji

Na jučerašnjoj svečanosti u EU info centru u Beogradu dodeljeni su mali grantovi za inovativne projekte informisanja o Evropskoj Uniji. Grantove je dobilo 10 organizacija iz različitih krajeva Srbije, lokalne organizacije civilnog društva, bibilioteke, univerziteti i mediji, koji su pobedili na konkursu „Evropa za mene“ koji je organizovao Evropski pokret u Srbiji.

Među dobitnicima grantova našao se i Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK sa projektom nazvanim “EU&You”.

O konkursu

Pol-Anri Prese, šef za štampu, informisanje i komunikacije u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, rekao je da, prema rezultatima istraživanjima, građani nisu dovoljno informisani o procesu pristupanja Evropskoj Uniji, niti kako će im taj proces doprineti u svakodnevnom životu.

Važno nam je da građani Srbije dobiju jasne informacije o evropskim vrednostima, o tome šta je Unija, kako funkcioniše i o čemu se pregovara sa Srbijom”, izjavio je Prese.

Uz ocenu da je „partnerstvo“ ključna reč, on je naveo da projekat „Evropa za mene“ omogućava saradnju sa partnerima iz Niša, Prokuplja, Novog Sada, Požege, Beograda, Paraćina, Kruševca, Jagodine.

On je dodao da građani Beograda imaju prednost da lakše dobiju informacije o pristupanju EU, ali da je cilj projekta da se poboljša razmena informacija u drugim gradovima u Srbiji.

Zamenik generalnog sekretara Evropskog pokreta u Srbiji Ivan Knežević rekao je da je dodela malih grantova organizacijama i medijima najbolji način da se gradjanima jasno objasni složen proces pristupanja EU.

Knežević je kazao da raspoložive informacije nisu dovoljne da gradjani shvate ključne politike EU i koliko su one važne.

Cilj projekta je da se adekvatnim informacijama razbiju mitovi i unaprede znanja o EU, posebno medju mladima, dodao je on.

Pored toga što obezbedjujemo finansiranje za projekte namenjene lokalnim zajednicama iz kojih su potekli, mi ćemo davati i mentorsku podršku ovim organizacijama“, rekao je Knežević.

Dina Rakin, istraživačica Evropskog pokreta u Srbiji, rekla je da su grantove u vrednosti do 2.000 evra dobile organizacije da teritorije cele Srbije koje u fokusu imaju različite ciljne grupe.

Projekti su vrlo šaroliki i tematski… i svi su odgovorili na neke vrlo specifične lokalne teme“, navela je ona.

Projekat finansijski podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Dodela malih grantova je deo projekta „Evropa za mene“ koji Evropski pokret u Srbiji sprovodi u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, Evropskim pokretom u Srbiji – Sremska Mitrovica i Kraljevo, sa idejom da se ojačaju kapaciteti lokalnih organizacija, ustanova i medija da gradjanima pruže proverene i korisne informacije o evropskim integracijama.

Izvor i foto: FONET

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!