Obrazovanje

Danas počinje trodnevni završni ispit

Danas počinje trodnevni završni ispit, mala matura. To važi za više od 64.000 učenika osmog razreda. Budući srednjoškolci danas, prvog dana, od 9.00,  polažu test iz srpskog (maternjeg) jezika.

Ove godine, zbog dojava o bombama, broj škola u kojima će biti organizovano polaganje smanjen je na 522, od 1.260 koliko ih je bilo planirano. To je izazvalo i nezadovoljstvo među decom i roditeljima. Posebno kod onih koji neće polagati u svojoj, već u nekoj drugoj školi.

Resorno Ministarstvo naglasilo je da će škole biti bezbedne. Kažu da je sa MUP-om razrađen operativni plan kako bi polaganje proteklo u najboljem redu.

Lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula. dok će se 13. jula na portalu naći lista raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

I upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala.

Povezivanjem sa sistemom zdravstva, prvi put je omogućen i elektronski upis za učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled. To važi pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis, kako prenose agencije.

U utorak, 28. juna, svršeni osnovci će polagati završni ispit iz matematike, a dan kasnije i kombinovani test (hemija, fizika, istorija, geografija, biologija).

Za rešavanje zadataka učenici imaju po 120 minuta.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!