AleksandrovacBrusDruštvoIz okrugaObrazovanjeVarvarin

Srednje škole u Rasinskom okrugu protestuju kod Ministarstva

Juče je održan sastanak zaposlenih u Srednjoj školi u Varvarinu. Tema je bila ukidanje profila ekonomski tehničar za školsku 2020/2021. godinu. Iz USPRS kažu sledeće:

“Mislimo da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja napravilo lošu procenu ne dozvolivši nam da upišemo ovo odeljenje, jer godinama su gimnazijski i ekonomski smer stubovi škole. Ovom odlukom ugrožen je veliki broj porodica koje nemaju uslova da decu školuju u drugim gradovima, opstanak škole, a samim tim i razvoj naše varošice.

Lokalna samouprava je poslala dopis Ministarstvu, očekujemo i vašu podršku, protest smo zakazali za nedelju, 31. 5. 2020. godine ispred Opštinske biblioteke, u 11.55 časova.

Pozivamo vas da se pridružite našim nastojanjima da za buduće generacije sačuvamo Srednju školu!”

Slična situacija je trenutno i u Aleksandrovcu i u Brusu. U Aleksandrovcu je u pitanju odeljenje za zanimanje tehničar za kompjutersko konstruisanje. U Brusu se radi o jednom odeljenju manje za upis u prvi razred srednje škole.

Podsećamo da je prošle godine u problemu bila kruševačka Gimnazija i upis u filološko odeljenje. tada je problem rešen i upis dozvoljen tek posle protesta roditelja i nastavnika, i prikupljanja potpisa.

Jasno je svima da nas je sve manje i da nema dovoljno dece. Ali, jasno je i da se ukidanjem odeljenja i smanjivanjem mogućnosti u manjim mestima sve više “ubijaju” ta mesta. Manje je dece, manje nastavnika, veće je iseljavanje… Ne verujem da cela Srbija može da živi u Beogradu. Možda treba razmisliti o tome da se smanji npr. broj državnih službenika u komunanoj policiji ili nekim službama koje su izmišljene za partokratsko zapošljavanje kako bi se obezbedila sredstva za obrazovanje. U ovo vreme kada, kako kažu iz vlasti, beležimo najveći napredak u novijoj istoriji i kada su nam sve ekonomske statistike najbolje na svetu, neshvatljivo je da nema novca za školstvo.

Srbijo međ’ šljivama…

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!