Zdravlje

Vakcina protiv gripa je stigla

Vakcina protiv sezonskog gripa je isporučena svim Domovima zdravlja u Rasinskom okrugu. Stiglo je 9.160 doza ovih vakcina. Imunizacija je već u toku. Epidemiolozi preporučuju vakcinisanje svim rizičnim grupama da se što pre vakcinišu.

Ova vakcina nije stoprocentna zaštita od virusa gripa, ali jeste stoprocentna zaštita od komplikacija koje mogu da nastanu kao posledica. Zato bi vakcinu trebalo da prime sva lica starija od 65 godina, hronični bolesnici svih starosnih kategorija sa metaboličkim i poremećajima kardiovaskularnog sistema, trudnice i gojazne osobe, osobe smeštene u gerontološkim centrima i zaposleni u njima, kao i zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama. Ne smeju da je prime osobe koje su alergične na jaja, živinsko meso i perje. Vakcinaciju bi trebalo privremeno odložiti u slučaju neke akutne infekcije i povišene temperature.

Rasinski okrug je ove godine dobio 9.160 doza vakcina. Ovogodišnja vakcina protiv sezonskog gripa VAXI GRIP ista je kao i prethodnih sezona. Ona sadrži tri tipa virusa (AH1N1, AH3N2 i tip B), koji su u cirkulaciji bili i u prethodnih nekoliko sezona, a očekuje se da budu i u ovoj.

Uz imunizaciju koja se savetuje svim rizičnim grupama, preporuka lekara svim građanima je da izbegavaju velike skupove i kontakte sa obolelim osobama i da redovno provetravaju prostorije u kojima borave. U cilju podizanja imuniteta, preporučuje se i ishrana bogata vitaminima, kao i umerena fizička aktivnost.

Virus gripa do sada nije izolovan na području Rasinskog okruga. Iskustva iz prethodnih godina kažu da se u epidemijskoj formi grip može očekivati krajem februara ili početkom marta. Epidemija gripa je u Okrugu poslednji put proglašena pre tri godine. Prethodne dve sezone nije bilo proglašenja epidemije.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!