Zdravlje

Grip je stigao

Grip je stigao u Rasinski okrug. Prvi slučaj gripa na području okruga je potvrđen u opštini Varvarin. U pitanju je virus tiša AH1. Ovogodišnja VAXI GRIP vakcina koja je distribuirana sadrži antigene tri soja virusa. Jedan od njih je i tip virusa koji je identifikovan u Rasinskom okrugu. I u prošloj zimskoj sezoni virus gripa je identifikovan u drugoj polovini januara.

Podsežanja radi, epidemilozi kažu da antibiotici nisu delotvorni u lečenju gripa. Građani ni u kom slučaju ne bi trebalo da ih koriste na svoju ruku. U slučaju blažih oblika bolesti preporučuju se mirovanje, nadoknada tečnosti i upotreba antipiretika. Lekaru se treba javiti ukoliko dođe do pogoršanja standardnih simptoma.

U ovom periodu godine su, pored gripa, prisutne i razne respiratorne infekcije. Kao i ranijih godina, savetuje se izbegavanje bliskih kontakata sa obolelima. Izbegavajte beoravak u zatvorenim prostorijama g se nalazi veliki broj ljudi. Potrebno je da se često provetravaju prostorije u kojima se najviše boravi. Preporučuje se vitamninska ishrana i umerena fizička aktivnost. Obavezno je pranje ruku toplom vodom i sapunom.

Sve vakcine koje su u ovoj sezoni isporučene Rasinskom okrugu utrošene su za manje od mesec dana. Vakcinisali su se najviše starija lica i hronični bolesnici.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!