DruštvoPažnja !Varvarin

Starima potrebna pomoć, ali i lepa reč!

U opštini Varvarin se već 18 meseci sprovodi projekat „Pomoć u kući za dostojanstvenu starost“ u kojem 15 gerontodomaćica pruža razne vidove pomoći za 68 baka i deka.

Prosečna starost stanovnika Opštine Varvarin je 45,6 godina a od oko 17.000 stanovnika skoro četvrtina je starija od 65 godina. Mnogi zbog starosti i bolesti nisu u mogućnosti da se bave poljoprivrednoma, a nemaju nikakve druge prihode.

Snežana Jocić (59) je jedna od korisnica usluga gerontodomaćica iako je samo nekoliko godina starija od njih.

Imala sam dve operacije kuka i jako se teško krećem a nisam u mogućnosti da obavljam kućne poslove. Živim sama, nemam nikakve prihode, a izdržava me ćerka koja ima troje dece, tako da mi ova pomoć puno znači. Gerontodomaćica dođe dva puta sedmično da usisa kuću, oriba kupatilo, skine paučinu. Ponekad manje radi a više pričamo. Čoveku je potrebno društvo. To puno psihološki znači. – priča Snežana.

Baka Živana Ružić je među najstarijim korisnicama usluga gerontodomaćica
Baka Živana Ružić je među najstarijim korisnicama usluga gerontodomaćica

Živana Ružić (83) iz Sela Varvarin je takođe među 68 starijih Varvarinaca kojima pomažu gerontodomaćice.

Možda ne bih bila živa da mi nije Dragane! Kada dođe prvo je poljubim, popijemo po kafu, popričamo, pa tek onda krene  da radi! Namesti mi krevet, počisti, usisa, prebriše televizor, spremi ručak, skuva puding ili sutlijaš. Ponekad me istušira pored kade, jer ne smem sama. Mogu da padnem. Prija mi društvo. Dok ona radi, mi pričamo. Često je pitam „Dragana, da li sam ti ja najgora baba?“, a ona se smeje i kaže „Nisi!“. – govori baka Živana kojoj je jedini prihod minimalna poljoprivredna penzija.

Projekat „Pomoć u kući za dostojanstvenu starost“ je značajan, jer je posao dobilo 15 gerontodomaćica. U Varvarinu trenutno na posao čeka oko 650 žena.

Deset godina sam radila u poljoprivrednoj apoteci, a onda smo suprug i ja ostali bez posla. Bilo je to u najgorem mogućem trenutku, jer su nam oba sina bila na fakultetu. Zato mi ovaj posao puno znači. Radim sa šestoro korisnika koji su uglavnom polupokretni. Moja prijateljica koja je zdravstveni radnik kaže „Dragana, to je najteži terenski posao“. – priča Dragana Jakovljević.

Gerontodomaćica Dragana Jakovljević opslužuje šestoro korisnika
Gerontodomaćica Dragana Jakovljević opslužuje šestoro korisnika

U anketi koja je sprovedena  korisnici su se  izjasnili su da im je najznačajnija usluga  održavanje higijene stana, a potom druženje i razgovor. Preko 80% korisnika izjasnilo se da im je značajna nabavka namirnica, a 75% anketiranih reklo je da im znači zagrevanje prostorija i priprema obroka.

Prilagodiš se svakom korisniku i njegovim zahtevima. U početku je bilo teško, jer stariji ljudi imaju svoje navike i nerado prihvataju strance. Svaki korisnik je priča za sebe, jer ima svoje prohteve i zahteve. Neko prihvata dobronamerne savete, a neko ne. Jeste teško, ali smo se već zbližili i pomognem im maksimalno koliko mogu. Osnovno je da im se nabe lekovi i namirnice, da se počisti po kući, mada im i druženje puno znači. – zaključuje Dragana.

Ova aktivnost je deo projekta “Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“, koju EU finansira sa 5.4 miliona evra, a koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji (www.europa.rs), u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (www.minrzs.gov.rs).

Projekat ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući Rome i Romkinje i drugi. EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova, koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. godine

Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa. Više o projektu možete saznati na www.socijalnainkluzija.rs

 

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!