Saradnja

SLOBODAN PROTOK INFORMACIJA: Lokalne vlasti, mediji i građani na zajedničkom poslu

Slobodan protok tačnih informacija i pravovremeno informisanje građana su neophodan preduslov za razvoj demokratije u lokalnoj zajednici.

Dobro informisani građani se lakše odlučuju da uzmu učešće u raznim aktivnostima u svojoj zajednici čime doprinose njenom napretku.

Svesni ovih činjenica članovi Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac započeli su realizaciju projekta “Nezavisni mediji za slobodan protok informacija u Rasinskom okrugu”.

Da bi se obezbedio slobodan protok tačnih informacija u Rasinskom okrugu neophodna je saradnja svih relevantnih aktera – lokalnih samouprava, medija, organizacija civilnog društva i , naravno, građana. Samo njihovim zajedničkim delovanjem može se postići sinergija neophodna za rešavanje problema i otklanjanje “uskih grla” u komunikaciji”, ističe Slaviša Milenković, menadžer projekta, i nastavlja.

Da bi stekli uvid u to kako svi akteri vide ovaj proces uradili smo ankete i intervjue. Anketirali smo šest nezavisnih medija iz našeg okruga. Njihova iskustva i zapažanja se razlikuju u zavisnosti od sredine u kojoj rade ali verujem da će biti dragocena u sagledavanju situacije”.

Predstavnicima šest medija iz Kruševca, Brusa, Trstenika i Varvarina prosleđen je upitnik sa 14 pitanja koja su se odnosila na njihovu saradnju sa organima lokalne vlasti i javnih preduzeća. Ovaj upitnik je poslužio kao polazna tačka za razgovor sa glavnim urednicima i vlasnicima ovih medija o slobodnom protoku informacija.

Inače, na Indeksu transparentnosti lokalne samouprave za 2022. godinu, koji je uradila organizacija Transparentnost Srbija, lokalne samouprave iz Rasinskog okruga su napravile pomak u prethodnih godinu dana. Kruševac je 12. i to je značajan napredak u odnosu na 2021. godinu kada je bio 70. Trstenik je, takođe, napravio pomak sa 82. mesta na 22. u 2022. godini.

Varvarin je pokvario svoj plasman i sa 26. mesta u prošloj pao na 46. mesto u ovoj godini. Ova opština je, inače, jedna od 25 lokalnih samouprava podržanih kroz USAID GAI projekat “Projekat za odgovornu vlast”.

Aleksandrovac je rangiran kao 76. a Brus kao 86. i to je značajan napredak imajući u vidu das u u 2021. godini bili katastrofalno loši – 134. odnosno 113. na rang listi.

Ćićevac je, poput Varvarina, nazadovao is a 93. mesta pao na 123.

Izvor: krusevacpress.com

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!