ObrazovanjePažnja !

Škola počinje štrajkom

Početak ove školske godine je planiran za ponedeljak, 3. septembar, ali će, praktično, početi već sutra, u petak, štrajkom prosvetnih radnika. Takođe, u ponedeljak će đaci imati časove utrajanju od 30 minuta. Tako stižu najave iz četiri reprezentativna sindikata. Razlog za štrajk su platne grupe u koje bi trebalo da budu “raspoređeni” prosvetari.

Sutrašnji štrajk će biti održan ispred Ministarstva prosvete u 12 sati. Posle toga će učesnici otići do Vlade, a onda i do Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Zahtevi prosvetnih radnika

Prosvetni radnici kažu da je 1.000 prosvetnih radnika prebačeno u devetu platnu grupu (i to su oni koji imaju pedagoško zvanje i rade u otežanim uslovima), da je 1.000 školskih bibliotekara ostalo u sedmoj platnoj grupi, a ostalih 98% prosvetara se nalazi u osmoj platnoj grupi odakle je njihovo napredovanje praktično nemoguće.

Njihov cilj je da se izbore za svoj status. Smatraju da je 31. avgust 2018. trenutak kada se bore za pravdu ispred para, takvu koja će ih dovesti u devetu platnu grupu u kojoj ćemo moći da napreduju kroz 11 platnih razreda.

Što se roditelja i učenika tiče, najvažnije je najavljeno skraćenje časova na 30 minuta već prvog školskog dana. Sindikalci će pokušati da sa direktorima škola dogovore da časovi u školama budu i formalno skraćeni na 30 minuta. Ako to ne bude dogovoreno, profesori koji učestvuju u štrajku napuštaće učionice posle prvih 30 minuta svakog časa. Predlog u ovom smislu je poslat direktorima škola kako časovi ne bi trajali fiktivnih 45 minuta, saopštavaju iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

Osim skraćenja najavljenog za ponedeljak, planiran je štrajk i za druge nedelje u septembru: 11, 19, i 27. septembra (u utorak, sredu i četvrtak). To znači da će đaci svake nedelje različitog dana imati skraćene časova. Štrajkovi su planirani za svaku nedelju u septembru do planiranog razmatranja odluke o platnim razredima kažu sindikalci.

Uz sve ove informacije evo i još jedne. Ove godine u našem kraju će biti upisano 173 prvaka manje nego lane. To je, otprilike, čitavih sedam odeljenja.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!