Društvo

Projekat Edukativnog centra i KruševacPRESS-a

Danas su, na konferenciji za medije, portal KruševacPRESS i Edukativni centar Kruševac predstavili zajednički projekat “Rodni refelektor za mlade – Lokalna akcija protiv rodnih stereotipa i seksizma u medijima”. Projekat je krenuo sa realizacijom od 1. oktobra, a trajaće do kraja maja 2022. godine. Cilj je mobilizacija lokalnih zajednica u Rasinskom okrugu u borbi protiv rodnih stereotipa u medijskom prostoru. U fokusu su teme koje se tiču mladih.

Rodni stereotipi i seksizam u medijima su problem koji smo identifikovali kao veoma značajan za mlade. Kroz niz aktivnosti koje ćemo realizovati, kao što su  mapiranje medija i pregled medijskih objava, konsultativni sastanci  sa predstavnicima Saveta i tela za rodnu ravnopravnost, medija, kancelarija za mlade i obrazovnih ustanova, info sesije za mlade, želimo da poboljšamo nivo informisanosti svih  lokalnih relevantnih aktera u Rasinskom okrugu o neophodnosti delovanja na suzbijanju rodnih stereotipa u medijskom prostoru, ali i da osnažimo mlade ljude u svih šest opština u Rasinskom okrugu za aktivno uključivanje u borbu protiv rodnih stereotipa i seksizma”, naglasila je na konferenciji za novinare Ana Tomić iz Edukativnog centra Kruševac.

O projektu

U okviru programa “Mladi i mediji za demokratski razvoj” podržano je deset projekata. U njima učestvuje deset medija i isto toliko organizacija civilnog društva.

Jedna od aktivnosti koju trenutno sprovodi KruševacPRESS je formiranje omladinske redakcije “Rodni reflektor”.

Tokom oktobra sproveli smo kampanju u medijima, na društvenim mrežama i po školama, kako bi zainteresovali mlade da se priključe našoj redakciji i odziv je bio više nego dobar. Uskoro ćemo započeti  sa objavljivanjem informativno-edukativne serije tekstova o rodnim stereotipima i seksizmu. U narednoj fazi projekta predviđena je dvomesečna obuka. Članovi omladinske redakcije će objaviti 20 istraživačkih tekstova na temu rodnih stereotipa i seksizma. Verujem da ćemo realizacijom svih ovih aktivnosti senzibilisati javnost o ovoj značajnoj temi  i podstaći mlade da se uključe u aktivnosti koje treba da vode ka demokratizaciji lokalnih zajednica i društva u celini“, kazao je Slaviša Milenković, koordinator projekta.

Projekat  “Rodni refelektor za mlade – Lokalna akcija protiv rodnih stereotipa i seksizma u medijima”se realizuje u okviru programa Beogradske otvorene škole “Mladi i mediji za demokratski razvoj”. Finansijsku podršku pruža Kraljevina Švedska.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!