Antonije Marinković

Antonije MarinkovićRođen je 1917. u Kormanu, kod Aleksinca. Prva dva razreda osnovne škole završio u Skoplju, treći i četvrti u Kruševcu, kao i Gimnaziju. Apsolvirao je prava u Beogradu (1940.). Pisac, esejista, novinar, likovni i književni kritičar. Ako ne poreklom, onda svojim radom i osećanjem pravi Kruševljanin.

Rad i delo

Antonije Marinković je 1939. u našem gradu pokrenuo list Narod. Učesnik narodno oslobodilačkog pokreta u II svetskom ratu. Ranjen u ruku 1944. Posle rata radio u Zagrebu, u podjastrebačkom selu Gradetinu, Istorijskom arhivu Kruševca…

Osnovao je udruženje stvaralaca Sinteza (1968.), od 1964. je član Centra za fantazmagičku aktuelnost i umetnost u Briselu, i stalni saradnik časopisa Fantasmagie. Prevođen je na francuski, italijanski, ruski, rumunski, češki, flamanski, albanski, slovenački i makedonski. Mnogo puta dobijao književne nagrade. Dobitnik nagrade grada Kruševca za književno delo.

Objavio više knjiga poezije: Žetva, Stope na vodi, Mladić bez adrese, Nedogled, Ljubičice za nepoznato,Tragajući, Igrali se konji vrani… Zbirke pripovedaka: Krizalida, Mesec među rogovima, Poniženje s molitvom…Saradnik ili urednik mnogim delima iz istorije Kruševca. Član SANU.

Dopunite ovu stranicu fotografijom i / ili kraćim tekstom. Javite nam se!
Skip to content Click to listen highlighted text!