LjudiPoljoprivreda

Pijaca skupa za većinu Kruševljana

Ponuda sezonskog povrća na kruševačkim zelenim pijacama i danas je bila veoma raznovrsna. Zbog aktuelnog pripremanja zimnice, po obimu ponude prednjačili su paprika, paradajz i krastavčići. Cena paprike ajvarke je oko 60 dinara, a kad se kupuje na komad, najjeftinija je ona od 3 dinara. Paradajz se, u zavisnosti od vrste i kvaliteta, kreće između 40 i 60, dok su krastavčići kornišoni danas koštali 100 ili više dinara za kilogram.

Prema rečima prodavaca, cene su gotovo identične prošlogodišnjim, ali su one kupcima u gradu pod Bagdalom i dalje previsoke, posebno kada je paprika u pitanju.

– Prodaja ide veoma slabo, i jasno je da ljudi definitivno nemaju para. Dođu, pitaju za cene i traže gde je jeftinije. A tamo gde je jeftinije, roba je nekvalitetna – kaže jedan prodavac paprike i ističe da je kupovna moć građana u odnosu na prošlu godinu gotovo prepolovljena.

Pojedini kupci osim što negoduju zbog, po njima previsokih cena povrća, negoduju i zbog nakupaca, koje, kako navode, treba ukloniti sa kruševačkih pijaca. Međutim zakupci tezgi su u najvećem broju slučajeva baš nakupci.

Kao po nekom nepisanom pravilu, mnogi građani će sačekati sa kupovinom povrća potrebnog za zimnicu, nadajući se da će, kako odmiču septembarski dani, cene pojedinih proizvoda biti niže, jer bez obzira na kupovnu moć, zimnice se ne odričemo tako lako.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!