Poljoprivreda

Od ponedeljka konkurs za nabavku traktora i stočarske opreme

Od ponedeljka 24. kanuara teče konkurs za nabavku traktora i stočarske opreme. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja raspisalo je Drugi javni poziv. On se odnosi na podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije u 2022. godini, u oblasti stočarstva.

Iz Poljoprivredne savetodavne i stručne sužbe Kruševac kažu da je minimalna vrednost investicije 20.000,00 evra, u dinarskoj protivrednosti. Svi poljoprivrednici koji se bave stočarstvom, a imaju maksimum 19 krava u svom gazdinstvu, 19 grla tovnih junadi ili 149 ovaca ili koza, ispunjavaju uslove da konkurišu za sredstva.

Procedura i rokovi

Procedura ide na sledeći način. Poljoprivredni proizvođač je u obavezi da obezbedi od svoje poslovne banke pismo o namerama da će banka da kreditira 40% vrednosti projekta, pod uslovima koje banka ugovori sa proizvođačem. Otvara se namenski račun kod poslovne banke gde se ulaćuju sva sredstva od Svetske banke i od poslovne banke, kao i 10% vrednosti projekta koje je proizvođač dužan da sam uplati. Po tome se sa tog računa vrši plaćanje investicije. Jedan od uslova je i da poljoprivredni proizvođač ne sme da otuđi predmet investicije narednih pet godina. Takođe, dužan je da u tom periodu koristi predmet investicije za namene za koje je aplicirao.

Rok za podnošenje prijava je od 24. januara do 23. februara 2022. godine. Za realizaciju Drugog javnog poziva u 2022. godini opredeljena su sredstva u iznosu od 360.000.000,00 dinara. Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi (u dinarskoj protivrednosti) od 20.000 do 50.000 eura, tj. minimalni iznos bespovratnih sredstava od 10.000 – 25.000 eura.

Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke. Uveden je novi model finansiranja kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, i unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost. Projekat pruža mogućnost korisnicima model popularno nazvan 50-40-10. Dobijaju se bespovratna sredstva u iznosu od 50% od ukupne vrednosti investicije, sa pripadajućim porezima. 40% je kreditno finansiranje u saradnji sa poslovnim bankama, i 10% je sopstveno učešće.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!