Društvo

Održana finalna konferencija projekta “Podrška Evropske Unije inkluzivnom društvu”

U Beogradu je održana finalna konferencija projekta ”Podrška Evropske Unije inkluzivnom društvu”, u okviru koga je finansijski podržano 28 projekata iz oblasti socijalne zaštite među kojima i  ”Pomoć u kući za dostojanstvenu starost” Udruženja građana “Evrokontakt”.

finalna-konferencija-1
Predstavnici “Evrokontakta” i Opštine Varvarin na finalnoj konferenciji u Beogradu

Naš projekat je odabran da bude jedan od dva koji su direktno predstavljeni na konferenciji što smo doživeli kao veliku počast! Ja sam kao menadžer projekta predstavio učesnicima konferencije najvažnije rezultate ostvarene u okviru projekta, ali i iskustva koje smo stekli, kao i preporuke za dalje unapredjenje razvoja usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou. Dragana Jakovljević, gerontodomaćica iz Varvarina, je opisala posao gerontodomaćice i istakla neke detalje iz rada sa korisnicima koji su značajni za shvatanje važnosti pružanja usluge pomoć u kući starijim stanovnicima opštine Varvarin, koliko im je poboljšala kvalitet života i omogućila da se bolje integrišu u zajednicu u kojoj žive”, kazao nam je Nenad Krstić, menadžer projekta i predsednik UG “Evrokontakt”.

Projekat “Pomoć u kući za dostojanstvenu starost” “Evrokontakt” je realizovao u saradnji sa Opštinom Varvarin, a pružanje usluga starim osobama na području ove komune biće nastavljeno i po završetku projekta.

finalna-konferencija-2
Nenad Krstić, predsednik “Evrokontakta”, u razgovoru sa Semom Fabricijem, šefom delegacije Evropske Unije u Srbiji

Smatram da je veoma važno da se nastavi sa razvijanjem usluga socijalne zaštite, jer postoje velike potrebe našeg stanovništva za podrškom od strane zajednice. I dalje je najveći problem obezbediti, pre svega, finansijsku održivost uspostavljenih usluga, budući da se njihovo finansiranje oslanja na budžete lokalnih samouprava koji su uglavnom nedovoljni da podmire narasle potrebe zajednice za socijalnom zaštitom. Finansiranje iz donatorskih sredstava jeste trenutno rešenje, posebno pri uspostavljanju usluga, ali prioritet mora da bude nalaženje realnijeg i efikasnijeg modela finansiranja u budućnosti”, zaključio je Krstić.

Projekat “Pomoć u kući za dostojanstvenu starost” Evropska Unija je pomogla sa 152.970 evra.

Posle završetka konferencije ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici dodelio je nagrade za najbolje radove na konkursu “Zajedno možemo više”, organizovanog u okviru projekta “Podrška EU inkluzivnom društvu” koji je EU finansirala sa 5,4 miliona evra.​

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!