Kultura

“Od salveta do lajkova” u Kući Simića

“Od salveta do lajkova” je naziv izuzetno zanimljive izložbe koja će biti otvorena u Kući Simića u sredu 26. decembra u 18.00.

O izložbi

Izložbom “Od salveta do lajkova” nastavljamo seriju projekata Narodnog muzeja Kruševac. Onih ostvarenih u saradnji sa sugrađanima, započetu 2013. godine izložbom “Porodični album” u Kući Simića.

Dosadašnje iskustvo u priređivanju izložbi o građanskom životu Kruševca i okoline, ukazalo je na izuzetno zanimanje posetilaca za teme koje ilustruju trajni proces ekonomskog i kulturnog razvoja grada.

Ova izložba je posvećena velikim, malim, raznovrsnim, maštovitim i jedinstvenim zbirkama koje smo godinama stvarali, uvećavali i sačuvali. Sakupljali smo gotovo sve. Od salveta, privezaka, klikera, automobilića, sličica iz čokolada, crtanih romana, ploča, audio kaseta do igračaka iz Kinder jaja i albuma Sara Kej.

Zašto su ovakve zbirke važne? Na prvi pogled tek lepi ili nostalgični, predmeti koje smo skupljali govore o detinjstvu i mladosti generacija koje se danas sa manje ili više uspeha snalaze u virtuelnoj društvenoj stvarnosti. Onoj u kojoj je gotovo sve nedodirljivo, osim tastature računara ili tač skrina androida. Zato smo želeli da budućim posetiocima pružimo što verniji uvid u vreme od kojeg nas ne deli više od pet decenija. Ali, i jedna ozbiljna globalna promena – digitalna revolucija.

Šta je namera

Namera nam je da publici približimo, danas gotovo nezamislivo. Detinjstvo i mladost generacija koje su odrastale “napolju”. Družeći se sa vršnjacima do kasno u noć, igrajući se zajedničkim igračkama. Skupljajući slične sitnice, razmenjujući ploče i stripove, pa i poneku ćušku ili guranje sa bicikle.

Pred vama su, ne samo predmeti koje su učesnici sa ljubavlju sakupljali i brižljivo čuvali decenijama. Tu su i lične beleške vezane za izložene predmete. Verujemo da će na taj način veza između predmeta, njihovih vlasnika i publike biti jasna, snažna i emotivna.

Kako nam je namera bila da vas povežemo sa sopstvenom prošlošću, nadamo se da ćete u izloženim predmetima prepoznati neke koje ste brižljivo čuvali i pukim slučajem zagubili. Setiti se dečaka i devojčica sa kojime ste razmenjivali sličice i klikere. Osetiti miris vinila tek kupljene LP ploče. Ili dovesti svoje dete i pokazati mu sa kim i čime ste se igrali kad nije bilo video igrica, instagrama i snepčeta.

Naša se izložba završava savremenim zbirkama. Prvim decenijama dvadesetprvog veka i milenijalcima, stasalim tokom informatičke revolucije. Oni ne skupljaju, već troše. Ne druže se, već lajkuju i hejtuju. Njihove zbirke su virtuelne, kao uostalom i muzeji, prijateljstva i prodavnice.

Ostaje da se vidi kako će za par decenija izgledati izložba “Od lajkova do …”

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!