Saobraćaj

Od danas akcija pojačane kontrole saobraćaja

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, od 19. do 25. februara, sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja. Ona će biti usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači autobusa i teretnih vozila.

Ova akcija pojačane kontrole se istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalјa članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope). Tokom nje saobraćajna policija će patrole prvenstveno usmeravati na puteve sa najintenzivnijim saobraćajem autobusa i teretnih vozila.

Poseban akcenat će biti na kontroli poštovanja odredbi Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima. Ali, i prevoza tereta i ispunjenosti opštih uslova za učešće u saobraćaju vozača teretnih vozila i autobusa.

Analize saobraćajnih nezgoda u 2023. godini pokazuju da su teretna vozila učestvovala u 5.535 saobraćajnih nezgoda. Od njih su gotovo dve trećine izazvali upravo vozači ovih vozila. Sa druge strane, autobusi su učestvovali u 1.553 saobraćajne nezgode, od kojih su oko trećinu izazvali vozači autobusa. Saobraćajna policija je u istom periodu, u kontroli saobraćaja, otkrila oko 132.000 prekršaja koje su izvršili vozači teretnih vozila i 5.200 prekršaja koje su učinili vozači autobusa.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!