Pažnja !Saobraćaj

Od 5. jula počinju tehnički pregledi vozila po novom pravilniku

Posle usvajanja novog pravilnika za tehničke preglede vozila, njegova primena počinje 5. jula tekuće godine. Pravilnikom su uvedene mnoge novine koje se odnose na vlasnike četvorotočkaša, ali i na tehničke servise koji obavljaju pregled ispravnosti vozila pri registraciji.

Kako se očekuje, tehnički pregled ubuduće neće biti samo formalnost. Sprovodiće se ozbiljna provera automobila i obavljaće se pod okom kamere i fotoaparata. Servisi za obavljanje tehničkih pregleda ocenjuju da će imati značajne novčane troškove oko nabavke nove opreme poput računara, Interneta i kamera za video snimanje tehničkih pregleda.

Detaljnije

Neke radnje i servisi koji se bave tehničkim pregledima nisu pravilno vršili tehničke preglede. Novina koju je zakonodavac propisao su i najniža vremena tehničkih pregleda. Tako za pojedine kategorije poput mopeda, motocikla, tricikla ili radnih mašina tehnički mora da traje najmanje 15 minuta, a za traktore je to 20 minuta. Čak 30 minuta treba za vozila čija NDM prelazi 3,5 tona, i 45 minuta za vozila čija NDM prelazi 3,5 tone. Cilj je da vozilo bude ispravno i bezbedno, a trebalo bi i da se smanji nelojalna konkurencija među pružaocima ove usluge.

Sva oštećenja na šoferšajbni i limariji, korozija ili vozilo bez katalizatora sa emisijom izduvnih gasova većom od propisane neće moći da prođu tehnički pregled. Za klijente je važno, pri tehničkom pregledu, da vozilo za pregled mora da bude čisto i bez vidljivih oštećenja, napuklih stakala, folija, korozije. Treba da se obrati pažnja i na posed kuke za vuču, uređaja za gas i ostalog što zahteva odgovarajuće ateste.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!