Sport

Marija Sudimac najbolja juniorka Balkana

Marija Sudimac je najbolja juniorka Balkana. Srpska reprezentativka osvojila je titulu u ženskom singlu na Balkanskom prvenstvu za igrače do 19 godina. Ono je od 2. do 4. jula 2019. održano u Olimpijskom badminton centru u Ankari. Marija je na taj način svojoj, već prebogatoj riznici međunarodnih trofeja, dodala još jedan. U finalu Sudimčeva je ubedljivo savladala domaću takmičarku Bahar Javru (2:0), koja je prethodno u polufinalu pobedila Saru Lončar (2:1) i tako sprečila srpsko finale u Turskoj. Tako je Lončarevoj pripala bronza u ovoj konkurenciji. Pored zlata u ženskom singlu Sudimčeva je prigrabila i bronzu u ženskom dublu gde joj je partnerka bila Anđela Vitman.

Šampionka govori

“Iskrena da budem u Ankaru sam stigla sa vrlo malo samopouzdanja, samim tim i bez prevelikih očekivanja. Uprkos tome rezultati su na kraju ispali fantastični. Iako smo bili oslabljeni, budući da je šampionat u Turskoj zbog povrede propustio Sergej Lukić, u ekipnom delu izlili smo vicešampionsku titulu. Taj rezultat je za svaku pohvalu. Posebno iz razloga što smo svi pružili svoj maksimum i do kraja se borili svim srcem. Zbog nešto slabijeg nastupa u singlu u ekipnom delu bila mi je poljuljana vera da u pojedinačnom takmičenju mogu do zlata.

Od početka je bilo izuzetno teško, ali sam, uz velike teškoće, uspela da na kraju ispunim svoj već odavno postavljen cilj. Takođe, bronza u dublu sa Anđelom Vitman me je iznenadila. Iako jedna od najmlađih u Ankari pruzila je jako kvalitetnu igru i ovom prilikom joj od srca čestitam na tome. U svakom slučaju turnir u Ankari je na kraju ispao jako kvalitetan. Ovom prilikom bih se zahvalila čitavom timu i treneru Nikoli Mijačiću na ogromnoj podršci tokom čitavog takmičenja”, istakla je Sudimčeva, najbolja juniorka Balkana.

U ženskom singlu na korak od postolja, porazom u četvrtfinalu, stala je Vitmanova. Istu sudbinu doživeo je i Aleksandar Jovičić u muškom singlu. U ovoj konkurenciji Viktor Petrović stao je u osmini finala. Jovičić i Petrović su bili nadomak odličja u muškom dublu. Oni su u borbi za proboj među četiri najbolja para izgubili od potonjih osvajača zlata. I u mešovitom dublu Srbija je ostala bez medalje na poslednjoj prepreci. Mihajlo Tomić i Lončareva su u četvrtfinalu, posle rovovske borbe, poraženi od domaćeg para.

Ekipni dueli

Takmičenju na Balkanijadi u pojedinačnim konkurencijama prethodili su ekipni dueli. Naš tim u sastavu Tomić, Jovičić, Petrović, Sudimčeva, Lončareva i Vitmanova stigao je do zvanja vicešampiona. Izgubili su u finalu od Turske (3:0). Do okršaja za zlato naša reprezentacija je stigla pobedom u polufinalu nad Gruzijom (3:0). Pre toga zauzela je prvo mesto u B grupi.

“Iako oslabljeni, relativno lako smo stigli do finala ekipnog šampionata i meča sa domaćinom. Nažalost, u borbi za trofej propustili smo svoje šanse, ali smo i srebrom više nego zadovoljni. Naši reprezentaivci su u Ankaru stigli pravo sa zasluženog odmora, došavši na megdan najjačim igračima Balkana do 19 godina posle male trenažne pauze. Podizanje prave forme tek predstoji. U svakom slučaju evidentan je veliki napredak u igri, posebno u parskim konkurencijama. Sitni detalji dele nas od toga da postanemo sam vrh evropskog badmintona. U narednom periodu ćemo raditi na njima”, kazao je Mijačić i dodao – “Što se pojedinačne konkurencije tiče, Sudimčeva, koja već ima iskustvo u seniorskom badmintonu, zasluženo je ponela epitet najbolje juniorke Balkana.

Pohvalio bih i igru Sare Lončar koja se u četvrtfinalu revanširala bugarskoj takmičarki za poraz na Evropskom kupu za igrače do 17 godina u Novom Sadu. U polufinalu sa Turkinjom nedostajalo joj je malo energije da stigne do završnog meča i duela sa Sudimčevom, iako je kvalitet očigledno bio na strani naše takmičarke. Vitmanova je u paru sa Sudimčevom stigla do odličja u ženskim parovima iako se radi o igračici koja je daleko mlađa od konkurencije. To izuzetno raduje. Pohvalio bih i igru i zalaganje Petrovića i Jovičića. Oni su pružili do sada svoje najbolje partije, ali su na kraju ipak ostali bez odličja. Naravno, odvojio bih i nastup Tomića koji deluje daleko zrelije od konkurencije. Spletom nekih okolnosti ostao je bez postolja u pojedninačnim nadmetanjima”.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!