DruštvoSaradnja

MALOLETNICI I ALKOHOL: Deca u Kruševcu počinju da piju već sa 12 godina!

Dečaci i devojčice u našem gradu počinju da redovno konzumiraju alkohol već u starijim razredima osnovne škole. Najčešće piju pivo, vino i votku.

Prvo istraživanje o tome koliko mladi konzumiraju alkohol u Srbiji je sprovedeno 2008. godine a po metodologiji evropskog školskog istraživanja o upotrebi droga i alkohola među mladima. Tada je utvrđeno da je veliki broj mladih probao alkohol i taj trend je stalno u porastu. U proseku prvo pijanstvo u Srbiji, na osnovu ovog istraživanja, doživljava se sa 13,5 godina a najkasnije u 20-toj godini života.

Devojčice u Kruševcu počinju da konzumiraju alkohol između 13 i 14 godine starosti
Devojčice u Kruševcu počinju da konzumiraju alkohol između 13 i 14 godine starosti

Neformalna grupa niških srednjoškolaca pod nazivom „NI.šta..teško…“ je u oktobru 2020. godine sprovela anketu na uzorku od 200 srednjoškolaca u kojoj su pitali svoje drugare, maloletne srednjoškolce iz Niša o njihovim iskustvima sa alkoholom.

Rezultati istraživanja su pokazali da je kod uzrasta od 15 godina 77 odsto mladih  pilo alkohol, i to 66 odsto devojčica i 82 odsto dečaka. A kod uzrasta 17 godina 90 odsto mladih je pilo alkohol i to 89 odsto dečaka i 91 odsto devojčica.

Istraživanje je pokazalo da mladi najčešće počinju da piju sa 13 godina. Najveći broj njih konzumira pivo, potom vino i žestoka pića.

U sklopu projekta „Mamurna mladost – Problem maloletničkog alkoholizma u Kruševcu“ CINK je sproveo istraživanje u kruševačkim osnovnim i srednjim školama o iskustvima maloletnika sa alkoholom. Istraživanje su terenski odradili članovi Omladinske redakcije. Rađeno je na uzorku od 100 mladih, koji su anonimno popunjavali upitnik koji je imao 13 pitanja.

U istraživanju je učestvovalo 48 dečaka i 52 devojke. Anketirano je 20 maloletnika uzrasta od 12 do 15 godina i 80 uzrasta od 16 do 18 godina.

Na pitanje „Da li ste ikada konzumirali alkohol?“ potvrdno je odgovorilo 98 ispitanika i ispitanica a negativno samo dvoje!

Kad se počinje?

Jako zanimljive odgovore dobili smo na pitanje „U kom uzrastu ste prvi put konzumirali alkohol?“. Prema dobijenim odgovorima većina dečaka je koristila alkoholna pića između 12 i 13 godine a devojčice između 14 i 15 godine. Prosečna starost dečaka prilikom prvog konzumiranja alkolnih pića je 12,3 godine a devojčica 13,5 godina. Jedan dečak je napisao da je prvi put koristio alkohol sa četiri (!) godine a jedna devojčica sa tri godine ali to smatramo nekom vrstom anomalije. Većina maloletnika ozbiljnije počinje da konzumira alkohol u starijim razredima osnovne škole“, objašnjavaju istraživači CINK-a.

Mladi u Kruševcu najčešće konzumiraju pivo, vino i votku
Mladi u Kruševcu najčešće konzumiraju pivo, vino i votku

Peto pitanje odnosilo se na vrstu alkoholnih pića koje maloletnici konzumiraju. Učesnici ankete su imali mogućnost da zaokruže alkoholna pića koja najčešće konzumiraju. Najviše anketiranih preferira pivo – 62, potom slede vino i votka – 52, rakija i „nešto drugo“ – 34, sajder – 18, vinjak – 16, liker – 14 i viski – 6.

Na pitanje „Koliko često konzumirate alkohol?“ njih 54 je dalo odgovor „retko“, 28 „jednom nedeljno“, 13 „više puta u toku nedelje“ a njih troje „svakodnevno“.

Naredno pitanje odnosilo se na motivaciju, odnosno razloge zbog kojih konzumiraju alkohol. Učesnici istraživanja su imali mogućnost da zaokruže neku od šest ponuđenih opcija.

Najčešći odgovor bio je „zbog dosade“ za koji se opredelilo 45 anketiranih. Njih 40 pije zato „jer im prija“, a 39 „zbog društva“. Zbog „emocionalnih problema“ alkohol konzumira 22 anketiranih, „zbog osećaja moći“ 12 a zato što se oseća „starijim/starijom“ šestoro.

Izvor: KruševacPRESS

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!