DruštvoLjudi

Literarni konkurs Društva srpsko – škotskog prijateljstva

Društvo srpsko-škotskog prijateljstva raspisalo je literarni konkurs na temu “Plemenitost i humanost škotskih prijatelja ostaje u večnom pamćenju srpskog naroda”.

Konkurs je namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i potrebno je da bude urađen na najmanje jednoj, a najviše tri stranice formata A4, ćiriličnim fontom 12.

Učesnici konkursa radove mogu poslati na mail drustvo.ssp@gmail.com najkasnije do 11.09.2017. godine, sa naznakom “za literarni konkurs”, sa podacima učenika i škole.

Najbolji radovi biće prezentovani u Narodnom muzeju Kruševca ispred gostiju iz Škotske, predstavnika grada i ostalih poštovalaca dela Elsi Inglis i škotskih medicinskih sestara.

Velika prijateljica Srbije - doktorka Elsie Inglis
Velika prijateljica Srbije – doktorka Elsie Inglis

Društvo srpsko – škotskog prijateljstva osnovano je sredinom jula ove godine kao prvo, i za sada jedino, u Srbiji od strane grupe ljudi koji zajednički rade na negovanju tradicije i kulture, a u cilju razvoja međusobnih i prijateljskih odnosa srpskog i škotskog naroda. Iako je osnovano u Kruševcu udruženje nije geografski ograničeno što znači da članovi mogu biti svi državljani Srbije ali i strani državljani.

Interesantna je priča koja stoji iza ovog udruženja. Jedan slučajan susret na ostrvu Vido 2015. godine, kada su se sreli sada predsednik društva Bogdan Dramićanin i Alan Cumming, publicista i predstavnik udruženja Scottish Womens Hospitals i osvedočeni prijatelj Srbije, doveo je do inicijative za osnivanje Društva srpsko – škotskog prijateljstva.

Te 2015. godine letovao sam na ostrvu Krfu zajedno sa bratom. Pradededovi su nam, kao i većini Srba, bili učesnici i živi svedoci svih oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1918.godine te smo iskoristili ovu priliku da odamo počast stradalima na ostrvu Vido. Tamo sam upoznao Alana. U srdačnom razgovoru, prepunom emocija, ispričao mi je priču o bolnicama škotskih žena i njenom osnivaču dr Elsi Inglis. Susret nije puno trajao, ali smo ostali u kontaktu. – priseća se Bogdan i dodaje.

Braća Dramićanin i Alan Kamins na ostrvu Vido
Braća Dramićanin i Alan Kamins na ostrvu Vido

Vremenom, kako sam izučavao istorijsku građu i prosleđivao Alanu dokumentaciju, došao sam do saznanja da je humanu misiju bolnica škotskih žena tokom I Svetskog rata obavljala u jednom periodu i u Kruševcu. To je bio veoma težak istorijski period, kada je Srbija bila pod okupacijom od strane Austrougarske, i praktično je Kruševac bio poslednje mesto boravka Elsi Inglis. Odavde su je okupatori pod pratnjom deportovali, preko Zemuna, do Beča a odatle do neutralne Švajcarske i potom do Velike Britaniju. Iako vidno bolesna priključila se srpskim dobrovoljcima u Rusiji a sa izbijanjem Oktobarske revolucije vraća se na ostrvo gde je ubrzo preminula. – priča Bogdan Dramićanin.

Povodom sto godina od smrti dr Elsi Inglis u posetu Srbiji, pretežno mestima gde su bile stacionirane bolnice škotskih žena, doći  predstavnici udruženja i njeni rođaci. Društvo srpsko-škotskog prijateljstva će biti uključeno u ove aktivnosti i odavanje počasti velikoj humanitarki i prijateljici Srbije.

Mi ne želimo da se zadržimo samo na obeležavanju godišnjice smrti dr Elsi Inglis. Udruženje planira brojne kulturne i sportske aktivnosti. Izdvojio bih izradu digitalne mape „Misije bolnica škotskih žena u Srbiji tokom I svetskog rata“, organizaciju međunarodnog memorijalnog ragbi turnira „dr Elsi Inglis“ u saradnju sa Ragbi savezom Srbije, stvaranje dostupnog obrazovanja na prestižnim visokoškolskim ustanovama u Škotskoj talentovanim učenicima iz Republike Srbije.– govori o planovima novoformiranog Društva srpsko – škotskog prijateljstva predsednik Bogdan Dramićanin.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!