Poljoprivreda

Kampanja “Ne pali strnjiku”

U Srbiji je pokrenuta kampanja „Ne pali strnjiku“. Njen cilj je da zaustavi štetnu praksu paljenja biljnih ostataka na njivama nakon žetve.

Kampanjom, koja je počela 4. septembra, skreće se pažnja na štetnost i kažnjivost paljenja strnjike. Takođe, pružaju se saveti kako da se žetveni ostaci zbrinu na način koji ne šteti životnoj sredini i ne ugrožava zdravlje i bezbednost ljudi.

Kampanju su pokrenula Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, unutrašnjih poslova i građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Sve ovo uz podršku Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Kako bi se građani informisali i motivisali da se okrenu dobrim praksama zbrinjavanja žetvenih ostataka, izrađeni su spotovi za emitovanje na televiziji i radio stanicama, kaže se u saopštenju Ministarstva životne sredine.

Samo tokom prethodne godine zabeleženo je oko 15.000 požara uzrokovanih paljenjem na otvorenom.

U saopštenju se ističe da ovakvi požari izuzetno negativno utiču na zagađenje vazduha. Oni uništavaju životnu sredinu, imovinu, a utiču negativno i na bezbednost saobraćaja. Kampanja “Ne pali strnjiku” bi trebalo da značajno smanji ovaj problem.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!