DruštvoVarvarin

Novi projekat u Varvarinu

U Varvarinu je održana prezentacija projekta „Imam diplomu i slobodan sam“ koji u partnerstvu realizuju Opština Varvarin i Udruženje samohranih majki „Kneginja Milica“ iz Kruševca.

Projekat „Imam diplomu i slobodan sam“ je drugi projekat za koji je Opština Varvarin dobila direktnu donaciju od Evropske Unije. Vrednost projekta iznosi 181.459,20 evra, od čega je donacija Evropske unije 161.262,79 evra.

Školama je podeljena sportska i računarska oprema FOTO: CINK - S.Milenković
Školama je podeljena sportska i računarska oprema FOTO: CINK – S.Milenković

– Projekat je nastao kao odraz realne potrebe Opštine Varvarin da radi na problemu ranog napuštanja školovanja i izlaska iz sistema obrazovanja. Sastoji se iz dve grupe aktivnosti. U prvoj grupi aktivnosti je stvaranje institucionalnog i normativnog okvira za funkcionisanje intersektorskog tima. Ne zna se koliko dece napušta školovanje po završetku osnovne škole. Zato će biti urađeno istraživanje na osnovu kojeg ćemo prirediti akcioni plan. – objasnila je Marija Vesligaj, menadžer projekta.

Aktivnosti

Druga grupa aktivnosti podrazumeva akcije na motivisanju đaka i roditelja da ne odustaju od školovanja do završetka barem srednje škole.

– Planirali smo nekoliko edukacija za nastavnike i roditelje. U školama će biti organizovane filmske sekcije, literarne i likovne kolonije, sportska takmičenja, informatički kursevi. Najbolja i najaktivnija deca biće nagrađena kompjuterima, fotoaparatima i sličnim nagradama. Takođe je predviđeno opremanje dva dečja kluba, u Biblioteci u Varvarinu i osnovnoj školi u Donjem Krčinu. – dodala je Marija Vesligaj.

U sklopu promocije projekta svim osnovnim školama na području opštine Varvarin, Srednjoj školi i Biblioteci podeljeni su računari, po osam laptopova, kamere, fotoaparati. Škole su dobile ukupno 120 lopti za košarku, odbojku, rukomet i fudbal, a obezbeđene su i 24 konstrukcije za koševe sa tablama koje će biti montirane u školskim dvorištima.

– Ovaj projekat je veoma značajan za Varvarin. Mi smo nerazvijena opština, imamo mali budžet i  za decu nismo mogli da obezbedimo odgovarajuća sredstva. Ova pomoć je dobrodošla da poboljšamo uslove. Kroz dalju realizaciju projekta biće obezbeđeno još sredstava. Veoma je bitno da se poboljša obrazovna struktura u Varvarinu. Ne znamo koliko dece napušta školu, pokušaćemo da sazanamo kroz istraživanje i da im usadimo u svest koliko je značajno obrazovanje. – kazao je Vojkan Pavić, predsednik Opštine Varvarin.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!