Društvo

Izlile se Ribarska reka i Južna Morava

Naglo topljenje snega i kiša koja je padala izazvali su porast vodostaja reka. Na nekoliko deonica u Kaoniku izlila se Ribarska reka i poplavila njive, ali za sada ne ugrožava domaćinstva. U Đunisu je voda izašla na polovinu državnog puta Kruševac – Niš, kod podvonjaka u Đunisu. Kako kažu nadležni, Južna Morava je u režimu redovne odbrane od poplava.

Na delu Južne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava. Na vodomernom mestu Mojsinje izmereno je 389 centimetara visine vodostaja sa tendencijom daljeg rasta. Zato je uspostavljeno dvadesetčetvoročasovno dežursatvo nadležnih službi. O stanju na terenu redovno se obaveštavaju nadležna ministarstva.

Prognoza

Ni vremenske prilike koje se očekuju ne idu na ruku. Prvog radnog dana u Srbiji – jutro hladno i suvo, ponegde i sa maglom, a na severu zemlje sa jačim mrazom. Naoblačenje sa kišom, a na planinama sa snegom, koje će pre podne zahvatiti južne i jugozapadne predele. Posle podne i uveče proširiće se na ostale delove naše zemlje, pa se u svim predelima očekuje kiša. U brdsko – planinskim predelima i na istoku Srbije sneg. Duvaće umeren do pojačan jugoistočni vetar. Minimalna temperatura od -8°C na severu do 3°C na jugu, a maksimalna dnevna od 3°C do 11°C.

U utorak oblačno sa kišom, na istoku Srbije i na planinama sa snegom. U sredu relativno toplo, maksimalna temperatura od 8 do 18°C. Tek ponegde će biti kiše. U četvrtak promenljivo oblačno i malo svežije, ponegde sa kišom. U petak – uglavnom suvo i relativno toplo vreme i sa sunčanim intervalima.

Biometeorološka situacija sutra će imati relativno nepovolјan uticaj na hronično obolele i osetlјive osobe. Oprez se savetuje kardiovaskularnim bolesnicima i osobama sa disajnim problemima. Nervoza i glavobolјa su moguće meteoropatske reakcije. Preporučuje se adekvatno odevanje.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!