Obrazovanje

Iskustva iz čeških škola prenose u Srbiju

Osmoro nastavnika iz Osnovne škole “Nada Popović” boravilo je na stručnom usavršavanju u Češkoj i Italiji, a sada novostečana znanja prenose svojim kolegama.

Sedmoro nastavnika se iz češkog grada Ostrava i škole “Kosmonauti 15” vratilo prepuno utisaka, sa novim saznanjama i idejama.

U Češkoj osnovna škola traje devet godina, a jedna od najvažnijih razlika, u odnosu na naš sistem, je da kod njih đaci u prvom razredu samo čitaju, a tek u drugom uče pisanje. Kod nas se to radi paralelno. Atmosfera je veoma opuštena, nemaju klasično zvono, nastavnici su sve vreme u učionici, a đaci u papučama”, govori o onome što je videla u Ostravi učiteljica Danijela Andrejić.

Nastavnica muzičkog vaspitanja Slađana Đokić dodaje da se u Češkoj mali odmor koristi da se đaci opuste pred naredni čas. U nastavi se koristi puno didaktičkog materijala, vannastavne aktivnosti su važne koliko i nastava, a u toku radne nedelje često se organizuju izleti.

Podela odeljenja po sposobnosti učenika

Po rečima nastavnice engleskog jezika Daniele Stošić jedna od zanimljivosti u školi “Kosmonauti 15” je dvojezična nastava.

Po jedno odeljenje u svakom razredu sluša predavanja iz nekoliko  izabranih predmeta na češkom i engleskom jeziku. Inače, kod njih su u razredu odeljenja podeljena na A, B i C, prema rezultatima učenika na testiranju, odnosno sposobnosti. U C odeljenjima ima samo 11 učenika i sa njima rade defektolozi, logopedi i drugi stručnjaci”.

Marija Gajić veruje da je takva podela veoma korisna za učenike.

U mešovitim odeljenjima, kao što je slučaj kod nas, talentovana deca teško napreduju a ona slabija ih teško dostižu. U Češkoj postoji zatvoreni sistem rangiranja prema sposobnostima. Nastavnici ne znaju sa kojim će odeljenjem raditi, nema urgencija i veza za prebacivanje deteta u određeno odeljenje”, pojašnjava Marija.

Bojan Nikolić, nastavnik istorije, kao posebnu zanimljivost ističe takozvanu “terensku nastavu”, jer o pojedinim temama nastavnici predavanja drže na terenu, na lokacijama koje su povezane sa temom.

Škola “Kosmonauti 15” je jedna od 750 škola u Češkoj, od ukupno 4.100, u kojima se u nastavi koriste najmodernije metode. Nastava je potpuno individualizovana, nastavnici imaju veliku slobodu u radu, a učenici mnogo manje obaveza i domaćih zadataka nego njihovi vršnjaci u Srbiji.

Nastavnici iz OŠ “Nada Popović” posebno naglašavaju činjenicu da je obim gradiva koji mali Česi treba da savladaju znatno manji od onoga u Srbiji.

Gradivo za njihov predmet Nauka, za šesti razred, je na nivou našeg Priroda i društvo za treći ili četvrti razred”, pojašnjavaju nastavnici.

Primena modernih tehnologija u nastavi

Nastavnik informatike Dragan Egerić je nova znanja i veštine sticao u Italiji, na stručnom seminaru, na kojem su prezentovane web aplikacije koje mogu da se koriste u nastavi.

Nova znanja su veoma korisna, ali je pitanje šta od toga možemo primeniti kod nas. Pre svega, potreban nam je jak internet u školi, ali i da deca donose svoje tablete i laptopove u školu, što trenutno nije slučaj.

Vrednost projekta u kojem su učestvovali nastavnici iz “Nade Popović” je 13.190 evra, a suština je u unapređivanju nastavnog procesa i oplemenjivanju nastave.

Kolege iz tima za mobilnost održavaju prezentacije našeg projekta i ogledne časove sa metodama koje smo tamo naučili, a koje mogu da se koriste u našem sistemu. Imamo i više uporednih projekata na raznim obrazovnim portalima, jer je ovim putem diseminacija najbrža i najkreativnija (E tvining, Padlet, Edmodo….). Takođe smo u procesu prelaska na kabinetsku nastavu, koju smo tamo bliže upoznali, a smatramo da imamo potrebne uslove. Imamo u planu da u narednom periodu pripremimo projekat o implementaciji bilingvalne nastave, jer nam se ovaj koncept mnogo dopao i smatramo da imamo sve resurse za njeno izvođenje”, naglašava koordinatorka projekta Nataša Todosijević.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!