Saradnja

Gerontodomaćice i korisnici kao mala porodica

Istraživanje Crvenog krsta Srbije pokazalo je da u 63% staračkih  samačkih domaćinstava u Srbiji žive osobe starije od 65 godina, 76% njih ima neku bolest već duže vreme, a više od polovine potomaka starijih ljudi u ruralnim sredinama živi van porodičnog doma.

Broj žitelja opštine Ćićevac već decenijama konstantno opada. Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku ova komuna je 2014. godine imala 9.121 stanovnika, prosečne starosti 44,9 godina. Starijih od 65 godina bilo je 1.988 stanovnika Ćićevca i okoline.

U Ćićevcu se od kraja prošle godine sprovodi projekat „Pomoć u kući za one kojima je najpotrebnija“ u kojem je angažovano deset gerontodomaćica.

Kao gerontodomaćica radim dva meseca. Po prvi put sam u ovom poslu i zadovoljna sam što se tiče uslova. Mi imamo 10 gerontodomaćica a svaka ima po 4 do 5 korisnika. Pet puta nedeljno idemo kod njih. To ne mora uvek biti pomoć, da mi njima čistimo, sređujemo nešto. Oni su nekad najviše za druženje jer im smeta samoća. Ja studiram medicinu i zbog toga znam kako je to kad su oni bolesni i stari. Zato sam se i odlučila za ovaj posao”, priča Marija Stojković iz Ćićevca.

Marija Stojković, kao gerontodomaćica, pomaže bračnom paru Sebić FOTO: You tube
Marija Stojković, kao gerontodomaćica, pomaže bračnom paru Sebić FOTO: You tube

Usluga pomoć u kući obuhvata nabavku namirnica, pripremu obroka, nabavku lekova, održavanje higijene, izmirivanje komunalija i druge poslove, zavisno od potrebe klijenta.

Marija Stojković, pored ostalih, pomaže i bračnom paru Sebić, Mariji i Smiljku.

Marija Sebić (87) je nepokretna dok njen suprug nema jednu ruku. Imaju dvojicu sinova koji žive u Italiji.

Pomoć gerontodomaćice nam puno znači jer suprug i ja malo toga možemo sami da uradimo. Marija nam opere sudove, počisti, kad nema vode, kad suprug Smiljko ne može da donese, ona donese, ide po lekove. Hoće i da me obuče kad ne mogu sama. Nije meni svaki put jednako. Kad je Sunce onda  je drugačije, lakše mi je. Kada je magla i kiša onda me mnogo stegne i ne mogu da dišem”, priča baka Marija.

Gerontodomaćica Marija Stojković svakog dana obilazi Sebiće.

Nekad ostane duže, nekad kraće ali je svakog dana tu. Mi smo zadovoljni. Dete pruži ono što može. Mi ne možemo da je teramo da radi nešto što je nemoguće. Počisti, sprema nam za jelo, krompir, pasulj šta stavi da se kuva, iseče salatu. Mora da ide i na druga mesta. I o tome vodimo računa”, dodaje deka Smiljko.

Ivana Milošević ima višegodišnje iskustvo kao negovateljica. Pet godina je radila sa decom ometenom u razvoju a kasnije je preuzela brigu o starim licima i osobama sa invaliditetom. Trenutno ima četvoro korisnika a trebalo bi da dobije još jednog.

Kod korisnika usluga sam svakodnevno. Kod nekih se zadržim i po 2 do 3 sata. Moj zadatak su priprema obroka, plaćanje računa, podizanje lekova, odvođenje kod lekara, pomoć u kući – sredjivanje. Zavisi kakav plan i dogovor napravimo sa korisnicima. Većinu poznajem iz ranijih projekata kada smo odlično sarađivali. Sada smo kao mala porodica”, ističe Ivana.

Projektom “Pomoć u kući u Opštini Ćićevac za one kojima je ona najpotrebnija” predviđeno je da gerontodomaćice obilaze i pomažu ne samo starim već i osobama sa invaliditetom.

Projekat “Pomoć u kući u Ćićevcu za one kojima je najpotrebnija” realizuju u partnerstvu Opština Ćićevac i Udruženje građana za podršku evropskim integracijama “Evrokontakt” Kruševac, a njegovu realizaciju finansira Evropska unija. 

Izvor: TV Jefimija

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!