Sport

Dan pešačenja 2023. – najava

Planinarski Savez Srbije 23. septembra 2023. godine, kao i dugi niz godina do sada, organizuje svoju najveću planinarsku manifestaciju Dan pešačenja. Ove godine pod sloganom KORAK BLIŽE ZDRAVLjU!

Dan pešačenja predstavlja poziv javnosti u Srbiji da se toga dana pokrene i napravi korak bliže zdravlju. Planinari iz cele Srbije animiraće stare i mlade, porodice, tinejdžere, penzionere, zaposlene, školarce i studente da se toga dana priključe akciji i prepešače 100 metara ili više kilometara. Toga dana će se pešačiti po označenim stazama u gradovima, parkovima, prirodi u okruženju, planinama Srbije… Toga dana napravićemo korak bliže zdravlju!

U Rasinskom okrugu će Dan pešačenja ove godine biti organizovan u Aleksandrovcu, Kruševcu i Trsteniku (gde su predviđene dve staze).

Aleksandrovac

Početak staze: Ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva
Vreme polaska na pešačenje: 10:00
Opis događaja: Pešačenje kreće ispred Muzeja vinarstva i vinogradarstva, zatim kružnom stazom idemo preko Stanjevačke poljane i Stubla do Botunje, a zatim nazad preko poljane Ježevica i Kruševica do polazne tačke. Dužina staze je 13km i prilagođena je svim starosnim kategorijama. Koordinator akcije: Dragica Knežević, tel. 062/ 506 123
Organizator: PSU ˝Željin˝ Aleksandrovac

Kruševac

Početak staze: Parking tržnog centra Roda
Vreme polaska na pešačenje: 10:00
Opis događaja: Pešačenje je prilagođeno svim starosnim kategorijama i deci. Početak staze je od parkinga tržnog centra „Roda“ na Bruskom putu, i nastavlja Bruskim putem do Slobodišta. Nakon toga prolazi kroz Pakašničku šumu i završava u parku Bagdala. Dužina staze je 10km, visinska razlika 100m.
Organizator: PSK „Jastrebac“ Kruševac

Trstenik

Početak staze 1: Kod spomenika Kneginji Milici u centru Trstenika
Vreme polaska na pešačenje: 09:00
Opis događaja: Staza 1. je od spomenika posvećen Kneginji Milici do manastira Sv. Petke na Grabovačkom brdu u dužini od tri kilometara i ona je obavezna za sve učesnike.
Organizator: PSD „Ljukten“ Trstenik

Početak staze 2: Kod spomenika Kneginji Milici u centru Trstenika
Vreme polaska na pešačenje: 09:00
Opis događaja: Staza 2. je od spomenika posvećen Kneginji Milici do manastira Sv. Petke na Grabovačkom brdu, od manastira nastavlja dalje do manastira Ljubostinja kod koga je predviđeno duže zadržavanje, a posle se ide prema Trsteniku, prvo asfaltnimm putem da bi kod „Molinog“ mosta staza prešla na desnu obalu Ljubostinjske reke i preko „Topoljaka“ i sela Grabovac vratili na početnu tačku u centar Trstenika. Celokupna staza je dugačka 10 kilometara.
Organizator: PSD „Ljukten“ Trstenik

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!