Obrazovanje

Bliži se upis na fakultete

Bliži se upis na fakultete i srednjoškolci – maturanti koji imaju želju da studiraju u narednom periodu se pripremaju za predstojeći prijemni ispit. A do polaganja je ostalo nešto manje od mesec dana. Mnogi fakulteti objavili su obaveštenja o terminima za prijavljivanje kandidata. Oni informišu i opotrebnim dokumentima, i o datumima polaganja prijemnog ispita.

Pre polaganja prijemnog ispita, budući brucoši prijavljuju se u visokoškolsku ustanovu koju planiraju da upišu. To da li će je upisati, zavisi od broja osvojenih bodova prilikom upisa. Na beogradske fakultete upis počinje 19. i trajaće sve do 22. juna.

Cene…

Prilikom prijave, budući studenti podnose na uvid originalna dokumenta, fotokopije pojedinih dokumenata i prijavni list. Uz sve to, obavezan je i dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita. Cenu prijeve definiše svaki od fakulteta zasebno. Ove godine cene se kreću od minimalnih 3.000 dinara, i idu čak do 13.500 dinara. Najskuplja prijava je na najpopularnijem fakultetu – Fakultetu organizacionih nauka odnosno FON-u.

U slučaju da kandidat želi da polaže prijemni ispit za jedan smer i to samo matematiku, prijava košta 8.000 dinara. Ako polaže i matematiku i opštu informisanost, to je čitavih 10.500 dinara. Ako polaže prijemni za oba smera, samo matematika košta 11.000, a uz opštu informisanost ukupna cena je 13.500 dinara.

Na drugom mestu po ceni prijava je Elektrotehniči fakultet (ETF). Tamo sve košta 10.000 dinara. Ali, ista je cena i na Učiteljskom i Pravnom fakultetu.

Prijava na Filozofskom fakultetu je 9.630 dinara. Fakultet bezbednosti naplaćuje 9.400 dinara. Na Šumarskom fakultetu iznos je 8.500 dinara. Na Matematičkom i Saobraćajnom fakultetu prijava za upis košta 8.000 dinara. Tehnološko-metalurški fakultet traži 7.500 dinara za prijavu kandidata. Ekonomski fakultet očekuje 7.490. Stomatološki fakultet traži 7.000 dinara, koliko i Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Dalje sledi FPN (Fakultet političkih nauka) sa 6.000 dinara, koliko i na Rudarsko-geološkom fakultetu, Medicinskom i Veterinarskom fakultetu. Samo 5.900 plaća se na Poljoprivrednom fakultetu. 5.000 dinara se plaća Arhitektonskom fakultetu, Geografskom, Biološkom i Hemijskom fakultetu.

Budući građevinci platićee 4.000 dinara. Toliko košta i na Mašinskom, Fakultetu fizičke hemije, Fizičkom i Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje.

Ubedljivo najjeftiniji je Farmaceutski fakultet – prijava je samo 3.000 dinara.

Polaganje prijemnih ispita biće u terminima od 24. do 28. juna 2024. godine. Svaki fakultet zasebno objavljuje satnicu i lokaciju.

Objavljivanje rezultata prijemnih ispita će biti najkasnije do 1. jula 2024. godine na preliminarnoj rang-listi. Konačna rang-lista će biti objavljena najkasnije do 8. jula 2024. godine.

Dokumentacija za prijavu

Prilikom prijave na konkurs svi kandidati podnose na uvid originalna dokumenta, a uz prijavni list podnose fotokopije sledećih dokumenata:

– svedočanstva za sve razrede prethodnog srednjoškolskog obrazovanja

– diplomu o položenom završnom odnosno maturskom ispitu

– diplome sa republičkog ili međunarodnog takmičenja za kandidate koji su kao učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole osvojili jednu od prve tri nagrade iz predmeta koji se polaže na prijemnom ispitu

– dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti

– rešenje o priznavanju srednjoškolskih isprava ili potvrda da je postupak započet (za međunarodnu maturu)

– po potrebi i druge dokaze

O školarinama – drugom prilikom…

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!