Kultura

62. Oktobarska izložba u Umetničkoj galeriji

U Umetničkoj galeriji će, u četvrtak, 13. oktobra. biti otvorena 62. Oktobarska izložba pod nazivom “Komunikacija”.

Oktobarska izložba je ustanovljena početkom šezdesetih godina u čast oslobođenja grada i pobede nad fašizmom. Od tada predstavlja svojevrstan pregled likovnog stvaralaštva na području Kruševca. Otvorenim pristupom i široko postavljenim temama, Umetnička galerija nastoji da i kroz Oktobarsku izložbu podstakne stvaralaštvo i prikaže najnoviju umetničku produkciju likovnih umetnika grada i regiona.

Ovogodišnja 62. Oktobarska izložba priređuje se pod nazivom “Komunikacija”.

“U svetu gde je sve manje direktne komunikacije, naročito tokom i nakon pandemije, ovogodišnjim tematskim okvirom želeli smo da ukažemo na pojam komunikacije kroz umetnost, komunikacije umetnika putem umetničkog dela sa svetom koji ga okružuje, u vidu iskazivanja određenih stanja, ideja, poruka, emocija.” kažu iz Galerije.

Na izložbi su zastupljena 22 rada, šesnaestoro autora, različitih generacija, stilova i izvođačkih medija. Od tradicionalnih do savremenih medija i koncepata. Predstavljene radove treba shvatiti kao otvoreni poziv za neposrednu komunikacij. Kao potrebu za direktnom interakcijom umetnika i umetničkog dela kako sa publikom tako i sa izložbenim prostorom.

U godini kada Umetnička galerija beleži 60. godina postojanja i rada, ukazuje se na značaj same izložbe, kao jedne od najstarijih na ovom prostoru i njenu važnost u uspostavljanju i negovanju kontinuiteta likovne scene grada.

U skladu sa propozicijama ovogodišnje Oktobarske izložbe, biće saopštena odluka Komisije za selekciju radova i dodelu nagrada, o dodeli otkupne nagrade.

Kustos izložbe, koja će biti otvorena do 4. novembra, je Jelena Pavlović, istoričar umetnosti.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!