Poljoprivreda

Zaraza i među svinjama

Zaraza je zavladala i među svinjama… Zbog afričke svinjske kuge u Rasinskom okrugu zatvorene su stočne pijace. Ova zarazna bolest svinja pojavila se u selima Globoder, Stopanja i Bresno Polje. Ministarstvo poljiprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu proglasilo je ova područja zaraženim. Iz tog razloga je potpuno zabranjen promet svinja

Stručnjaci kažu da je žarište u Globoderu, na teritoriji od 10 kilometara oko ovog sela je ugrožena zona, a zaražena i zatvorena zona je 3 kilometra oko sela Globoder. Ovo virusno oboljenje se ne prenosi na ljude. Prenose ga divlje svinje, a oboljevaju domaće. Bolest je neizlečiva, a ne postoji ni preventiva u vidu vakcine. Zaražene životinje se, stoga, neškodljivo uklanjaju. Prenošenje bolesti se može sprečiti dezinfekcijom, deratizacijom i zabranom kretanja stoke.

Za svinje je jako opasna, jer je smrtonosna i visoko zarazna. Leševi uginulih životinja se neškodljivo uklanjaju u posebnim jamama. Potom se u objektima gde su boravile vrši dezinfekcija pet dana za redom. Svi vlasinici svinja, ukoliko primete promene zdravstvenog stanja kod svojih životinja, obavezni su da se jave nadležnoj veterinarskoj stanici. Simptomi su slični kao kod klasične svinjske kuge. Prvo se javlja temperatura, potom vlasnici primete da svinje ne jedu i da imaju dijareju. Nakon 4 – 5 dana javljaju se crveni pečati na leđima i ušima.

Epidemija afričke kuge svinja pravi velike ekonomske gubitke. To će se u Globoderu, Stopanji i Bresnom polju posebno osetiti – čitav ovaj kraj je poznat po svinjogojstvu i pečenjarama.

Svim vlasnicima će štetu nadoknaditi Ministarstvo poljoprivrede. Ovakve epidemije ozbiljno remete ekonomiju. Primer je Bugarska gde su, zbog ove kuge, spali sa 5 miliona na samo 500 hiljada svinja.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!