DruštvoMedijski projektiSaradnja

Uloga Narodne skupštine u unapređenju zaštite podataka o ličnosti

Narodna skupština ima ključnu ulogu u unapređenju zaštite podataka o ličnosti u zemlji. Ona je odgovorna za donošenje zakona i propisa koji regulišu način na koji se podaci o ličnosti koriste i zaštićuju.

Jedan od važnih zakona koji se tiče zaštite podataka o ličnosti je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Ovaj zakon reguliše način na koji se podaci o ličnosti prikupljaju, koriste i štite. On takođe definiše prava i obaveze subjekata podataka, kao i institucije koje su zadužene za nadzor i sprovođenje zakona. Narodna skupština je odgovorna za donošenje i ažuriranje ovog zakona kako bi se osiguralo da on odgovara potrebama društva i da se pridržava međunarodnih standarda za zaštitu podataka o ličnosti.

podataka o ličnosti

Narodna skupština takođe ima ulogu u donošenju drugih zakona i propisa koji se tiču zaštite podataka o ličnosti. Na primer, ona može doneti zakon o elektronskom trgovanju koji reguliše način na koji se podaci o ličnosti koriste u online okruženju, kao i zakon o cyber bezbednosti koji reguliše način na koji se sprečavaju i suzbijaju cyber napadi na podatke o ličnosti.

Narodna skupština takođe ima ulogu u kontroli rada institucija koje su odgovorne za zaštitu podataka o ličnosti. Ona može raspravljati o radu Agencije za zaštitu podataka o ličnosti, koja je zadužena za sprovođenje zakona i zaštitu prava građana u vezi sa podacima o ličnosti. Narodna skupština može takođe raspravljati o radu drugih institucija koje imaju ulogu u zaštiti podataka o ličnosti, kao što su sudovi i policija.

Na kraju, Narodna skupština ima važnu ulogu u edukaciji javnosti o zaštiti podataka o ličnosti. Ona može organizovati kampanje za i rasprave kojima će se informisati građani o važnosti zaštite podataka o ličnosti, kao i o njihovim pravima i obavezama u vezi sa tim. Ova edukacija je od ključnog značaja za stvaranje svijesti o važnosti zaštite podataka o ličnosti i za jačanje mehanizama zaštite podataka o ličnosti na društvenom nivou.

Prošle godine u Srbiji je bilo nekoliko ozbiljnih inicijativa i zakonodavnih procesa koji su bili povod za diskusiju o zaštiti prava na privatnost, kaže izvršna direktorka organizacije Partneri Srbija Ana Toskić Cvetinović.

“Počela je primena Zakona o socijalnoj karti koji predviđa da algoritam obrađuje oko 140 različitih vrsta podataka o građanima i pravi procenu da li su oni mogu da budu kroisnici socijalne pomoći. Već u prvih šest meseci je oko 20.000 ljudi isključeno iz socijalne pomoći bez bilo kakve transparetnosti kako taj algoritam izgleda, kakva je njegova logika”, kaže Toskić Cvetinović.

Ona navodi i da je drugi put pokušano da se kroz Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima predvidi pravni osnov za biometrijski nadzor. Kaže i da je bilo nekoliko hakerskih napada koji su potencijalno ugrozili podatke građana. Uz sve to, nastavljena je i praksa zloupotrebe ličnih podataka od strane medija zarad profita, tvrdi Toskić Cvetinović.

Dodaje da bi u narednom periodu posebnu pažnju trebalo posvetiti obradi podataka od strane javnog sektora, kroz različite vrste elektronskih usluga koje se razvijaju i primene veštačke inteligencije.

Takođe, treba raditi na zaštiti privatnosti najosetljivijih grupa na kojima se, i u Srbiji i globalno, testiraju modeli obrade podataka i praćenja.

Ukratko, uloga Narodne skupštine u unapređenju zaštite podataka o ličnosti je izuzetno važna. Ona je odgovorna za donošenje zakona i propisa koji regulišu korišćenje i zaštitu podataka o ličnosti, kontroli rada institucija koje su odgovorne za zaštitu podataka o ličnosti, kao i edukaciji javnosti o važnosti zaštite podataka o ličnosti. Podržavanjem ovih aktivnosti, Narodna skupština doprinosi stvaranju društva u kojem su podaci o ličnosti zaštićeni i u kojem građani imaju pravo da kontrolišu korišćenje svojih podataka o ličnosti.

Narodna skupština takođe ima važnu ulogu u regulisanju korišćenja novih tehnologija i proizvoda koji se koriste za prikupljanje i korišćenje podataka o ličnosti. Na primer, ona može doneti zakone o korišćenju ličnih asistenata (poput Amazon Alexa ili Google Home), koji regulišu način na koji se podaci prikupljaju i koriste od strane ovih uređaja. Ona može takođe doneti zakone o korišćenju bežičnih kamera i drugih uređaja za praćenje, koji regulišu način na koji se podaci prikupljaju i koriste od strane ovih uređaja.

Narodna skupština može takođe imati ulogu u regulisanju korišćenja podataka o ličnosti u reklamne i marketing svrhe. Ona može doneti zakone o oglašavanju i marketing koji regulišu način na koji se podaci o ličnosti koriste za ciljanje reklama i personalizaciju marketinga. Ovi zakoni mogu regulisati koje informacije se smeju koristiti, kao i način na koji se moraju obezbediti transparentnost i pristanku korisnika.

Narodna skupština može takođe imati ulogu u regulisanju korišćenja podataka o ličnosti u zdravstvene svrhe. Ona može doneti zakone o zdravstvenim podacima koji regulišu način na koji se podaci o ličnosti koriste u zdravstvenim ustanovama, kao i način na koji se podaci prenose i koriste od strane zdravstvenih radnika i druge zdravstvene ustanove.

Narodna skupština takođe može imati ulogu u regulisanju korišćenja podataka o ličnosti u svrhe istraživanja. Ona može doneti zakone o istraživanju koji regulišu način na koji se podaci o ličnosti koriste u istraživačke svrhe, kao i način na koji se podaci prenose i koriste od strane istraživača. Ovi zakoni mogu regulisati koje informacije se smeju koristiti, kao i način na koji se moraju obezbediti transparentnost i pristanku korisnika.

Narodna skupština takođe može imati ulogu u regulisanju korišćenja podataka o ličnosti u svrhe društvene odgovornosti. Ona može doneti zakone koji regulišu način na koji se podaci o ličnosti koriste od strane kompanija i organizacija u društveno odgovornim projektima, kao i način na koji se podaci prenose i koriste od strane različitih društveno odgovornih organizacija.

Sve u svemu, uloga Narodne skupštine u unapređenju zaštite podataka o ličnosti je ključna za osiguravanje da podaci o ličnosti budu zaštićeni i da građani imaju kontrolu nad korišćenjem svojih podataka o ličnosti. Donošenjem zakona i propisa koji regulišu različite aspekte korišćenja podataka o ličnosti, Narodna skupština doprinosi stvaranju društva u kojem su podaci o ličnosti zaštićeni i u kojem građani imaju pravo da kontrolišu korišćenje svojih podataka o ličnosti.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!