DruštvoPažnja !

Sto dinara bezobrazluka

Sto dinara… Mnogo ili malo?

Juče je JKP Vodovod dostavilo gradskom veću na davanje saglasnosti svoju odluku o povećanju cene za “naknadu za održavanje pogonske spremnosti”. Ovo važi za sve korisnike vodovoda, bez obzira da li su u nekom periodu imali potrošnju ili nisu. Dakle, građanima se na leđa dodaje još jedan namet koji će morati da plaćaju koristili neke usluge ili ne. Isto kao sa pretplatom za RTS.

Vodovod se u nekoj budućnosti možda može susresti sa manjkom izvora vode. Sa manjkom izvora para se neće nikada susresti. Jer, samo treba da donesu odluku i problem je rešen. Dok ima naroda.

U obrazloženju JKP Vodovod (lepo upakovanom u osam stranica teksta, sa sve graficima, tabelama i prilozima) je sve lepo izračunato: šta koliko košta, pa je to podeljeno sa brojem korisnika / priključaka i došli su do cifre koja im treba. I to nije problem. Problem je što je “održavanje pogonske spremnosti” u redovnom opisu njihovog posla. Pa, zašto bismo, onda, to dodatno plaćali? Cena vode je tolika kolika je i ona bi morala da obuhvati sve troškove. I da se to plati prema potrošnji. Ovako je u pitanju 100 dinara koje ćemo morati da plaćamo za običan bezobrazluk. Svakog meseca.

I nije to neka para…

I nije to neki iznos. Ali, saberimo sve takve iznose koje plaćamo za razne takse, naknade i participacije, i onda dobijamo ozbiljnu cifru. A usluge javnih preduzeća (vodovod, toplana, elektrodistribucija…) su sve nižeg nivoa kvaliteta i sve višeg nivoa cena. Jer, čast izuzecima koji stvarno rade, od nekud moraju da se namire svi oni botovi i neradnici, sve kampanje i svi prohtevi. Što rekao moj drug Cvele: najlepše je na budžetu i na heroinu – samo što oba stvaraju opaku zavisnost.

Naravno, teško da će gradsko veće odbiti ovaj zahtev. To se još nije dešavalo. Jer, zahtev ne bi ni bio poslat da prethodno nije odobren. A ovo sad samo služi da se zadovolji forma.

Srećnih nam 100 dinara “naknade az održavanje pogonske spremnosti” i manjka u novčanicima, moji Čarapani… Svakog meseca. I Nikola Tesla čiji lik se nalazi na stodinarki ima zamišljeno lice. A mi i ne razmišljamo mnogo. Škodi nam lepoti.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!