Obrazovanje

Prvi dan škole prošao sa skraćenim časovima

Skoro sve kruševačke osnovne i srednje škole su juče radile sa skraćenim časovima. Razlog je bio štrajk prosvetnih radnika nezadovoljnih predlogom Uredbe o platnim razredima koja ih svrstava u osmu platnu grupu. Kako su javili iz kruševačke USPRS, časove su skratile skoro sve ovdašnje škole. To je ukupno tridesetak škola u Rasinskom okrugu koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Iz tog sindikata tvrde da je hiljadu prosvetnih radnika prebačeno u devetu platnu grupu. I to su oni koji imaju pedagoško zvanje i rade u otežanim uslovima. Takođe, hiljadu školskih bibliotekara je ostalo u sedmoj platnoj grupi. Ostalih 98 odsto prosvetnih radnika nalazi u osmoj platnoj grupi. Sindikalci kažu da se sada bore za svoj status, za pravdu koja će ih dovesti u devetu platnu grupu u kojoj će moći da napredujemo kroz 11 platnih razreda.

Protest održan 31. avgusta u Beogradu i jučerašnji jednodnevni štrajk nisu jedini. Planirani su i za 11., 19. i 27. septembar i treba da ukažu na postojeći problem.

USPRS je još 2015. godine potpisao Sporazum sa Vladom na osnovu koga su izašli iz štrajka. Tada se Vlada obavezala da će platnim razredima da poboljša položaj zaposlenih u obrazovanju. Dogodilo se da su javna preduzeća, vojska, policija, BIA, državna i lokalna samouprava ostali van toga, a da su u javni sektor stavljeni prosveta, zdravstvo, socijalna zaštita, kultura i sport. Prosveta, sa oko 70 odsto zaposlenih sa visokim obrazovanjem, ostala sa prosekom zarada od oko 49 hiljada, što je ispod republičkog proseka.

Uz svo razumevanje za prosvetne radnike, još jednom će najviše ispaštati deca. Njima će nastava biti držana u manjem obimu, od strane jako nezadovoljnih ljudi. A to će, svakako, značajno uticati na kvalitet nastave i konačne rezultate. Briga države za sopstveno potomstvo još jednom ne postoji. Tako i ne treba dalje od ovoga tražiti razloge zašto je u zadnjih 15-ak godina Srbiju napustilo, samo prema zvaničnim podacima, oko pola miliona ljudi, najviše mladih.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!