Društvo

Protest USPRS u četvrtak

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije održaće u četvrtak, 17. marta, protestni skup u Beogradu.

USPRS je Vladi Srbije dostavila četiri zahteva koji će sutra, na mitingu, biti ponovljeni.

Insistiramo da se broj učenika u odeljenjima smanji sa 30 na 24 zbog kvaliteta rada. Tokom pandemije nismo imali veliku pomoć od Ministarstva prosvete. Teret je pao na nastavnike, decu i roditelje. Sada Ministarstvo prosvete ima priliku da pokaže poštovanje prema nastavnicima”, kazao je na konferenciji za novinare u Kruševcu Dobrivoje Buca Marjanović, predsednik USPRS za Rasinski okrug.

Prosvetari traže da se u budžetu planiraju veća izdvajanja za prosvetu kao i da se isplata ličnih primanja u prosvetnom sistemu izjednači sa zdravstvom tako što bi 5. aprila ili 20. marta, pored polovine plate koja se isplaćuje, primili još polovinu zarade.

USPRS takođe traži isplatu 20.000 dinara do kraja marta zaposlenima u prosvetnom sistemu kao i isplatu 35.000 dinara za sedam Svetosavskih-Novogodišnjih nagrada.

Jedno od bolnih pitanja je i uvođenje platnih razreda. Ta priča je pokrenuta još 2015. godine a sada je 2022. godina i platni razredi još uvek nisu zaživeli. Primanja u prosveti su za oko 1.000 dinara manja od republičkog proseka a znamo da je većina zaposlenih sa visokom stručnom spremom”, dodao je Marjanović.

Na skupu u Beogradu u četvrtak če učestvovati oko 120 Kruševljana. Časovi će biti skraćeni na 30 minuta u 40 škola u Rasinskom okrugu u kojima je USPRS većinski sindikat.

Skupovi i skraćeni časovi su planirani i za 21. mart i 31. mart.

USPRS ima oko 30.000 članova. U Rasinskom okrugu ovaj sindikat ima oko 1.800 članova.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!