DruštvoPažnja !

Protest gimnazijalaca

Maturanti kruševačke Gimnazije organizovali su danas protest u školskom dvorištu zahtevajući da im se omogući odlazak na maturantsku ekskurziju.

Dobili smo informaciju da će naši vršnjaci iz Mašinske, Građevinske i Hemijske škole ići na maturantsku ekskurziju. Mi smo se još prošle godine zalagali da se organizuje ekskurzija ali nam je rečeno da to nije moguće zbog korona virusa. Ove godine smo obnovili inicijativu, bili na više sastanaka kod direktorke, dva puta je Savet roditelja išao kod direktorke ali svi pokušaji su bili neuspešni. Prekjuče smo saznali da su maturanti iz Mašinske škole dobili ponudu za ekskurziju u Grčku i Italiju što je izazvalo dodatno nezadovoljstvo. Svi su hteli da se pobune jer mislimo da je ovo jedini način da se izborimo za ekskurziju“, kazala nam je Aleksandra Grandov, jedna od organizatorki protesta.

Aleksandra kaže da im je direktorka Biljana Dačić kazala da tender ne može da se raspiše pre decembra kao i da bi rate za ekskurziju bile prevelike jer bi ih bilo malo. Takođe je naglasila da Gimnazija 15 godina nije išla na ekskurzije u proleće.

Rečeno nam je da druge škole ne organizuju ekskurzije već stručne posete a da Gimnazija to ne može. Međutim, mi imamo informacije da neke beogradske škole idu na ekskurziju. Direktorka tvrdi da ona samo radi po zakonu”, dodala je Aleksandra Grandov.

Detalji

U četvrtom razredu Gimnazije je oko 300 učenika. Organizatori protesta žele da okupe oko 200 istomišljenika kako bi ostvarili svoj cilj, a to je odlazak na ekskurziju.

Maturant Marko Gajić smatra da njegovi vršnjaci “treba da budu ispoštovani”.

Završavamo školovanje a nijednom nismo bili na ekskurziji. Bili smo zatvoreni ranijih godina. Puno toga nam je uskraćeno. Ne moramo da idemo u Italiju ili Grčku. Možemo da obiđemo Mađarsku ili Beč ili našu lepu zemlju”, smatra Marko Gajić.

U trenutku kada je protest započeo direktorka Biljana Dačić nije bila u školi. Niko drugi nije bio ovlašćen da daje izjave.

Prema poslednjim informacijama, dobijenim od učenika, razredne starešine IV razreda dobile su mejlove u kojima im je naloženo da započnu pripremne radnje za sprovođenje ekskurzije, odnosno da utvrde broj zainteresovanih učenika.

Izvor: KruševacPRESS, Foto: Slaviša Milenković

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!