Saradnja

Projekat “Pomoć u kući u Ćićevcu za one kojima je najpotrebnija”

Opština Ćićevac je, u okviru projekta “Pomoć u kući u Ćićevcu za one kojima je najpotrebnija”, potpisala ugovor sa licenciranim pružaocem usluge Centralnom razvojnom inicijativom Jagodina.

Ugovor je potpisan za pružanju usluge pomoć u kući  koja će se sprovoditi 12 meseci na celoj teritoriji opštine . Pre početka pružanja usluge, u januaru i februaru, sprovodiće se pripremne aktivnosti. U tom periodu opština Ćićevac će kroz akreditovan program obučiti najmanje 10 gerontodomaćica koje će dobiti licencu za obavljanje toga posla. Takođe, na celoj teritoriji opštine obaviće se istraživanje čija je svrha mapiranje potencijalnih korisnika socijalne zaštite opštine, na osnovu čega će se identifikovati najmanje 45 starih i invalidnih lica – potencijalnih korisnika usluge pomoć u kući.

Sretina Dobrodolac, menadžerka projekta koji se realizuje u Ćićevcu
Sretina Dobrodolac, menadžerka projekta koji se realizuje u Ćićevcu

Javna prezentacija projekta je organizovana 13. decembra. Projekat “Pomoć u kući u Ćićevcu za one kojima je najpotrebnija” je nastao na osnovu potrebe Opštine Ćićevac da unapredi usluge socijalne zaštite za stanovništvo opštine. Kako sredstva iz lokalnog budžeta nisu dovoljna da zadovolje sve potrebe zajednice u ovoj oblasti lokalna samouprava je odlučila da poboljša postojeće i uvede nove usluge u oblasti socijalne zaštite kroz razvojne projekte, uz pomoć donatorskih fondova, uz traženje načina da obezbedi njihovu dugoročnu održivost“, ističe menadžerka projekta Sretina Dobrodolac.

Cilj projekta je unapređenje i jačanje usluga socijalne zaštite u opštini Ćićevac kroz pokretanje održive usluge pomoć u kući za osobe sa invaliditetom i za stare, u skladu sa nacionalnim standardima i propisima.

Ciljne grupe su osobe sa invaliditetom i staro stanovništvo opštine Ćićevac koji će primati uslugu pomoć u kući (45 osoba), nezaposlene osobe koje će biti dodatno obrazovane, dobiti licencu i biti zapošljene kao gerontodomaćice (10 osoba), rukovodstvo i zaposleni u lokalnoj samoupravi, javnim institucijama i civilnom društvu, koji rade u oblasti socijalne zaštite (15 osoba).

Najvažnija aktivnost na projektu je pružanje usluge pomoć u kući za stare i za odrasle osobe sa posebnim potrebama. Organizovanje i pružanje usluge biće u potpunosti u skladu sa važećim nacionalnim standardima i propisima u oblasti socijalne zaštite. Novina je da će ovoga puta korišćenje usluge biti omogućeno i korisnicima koji nisu u stanju socijalne potrebe, koji će moći da sufinansiraju pružanje usluge i na taj način doprineti da ona ima održiv karakter, odnosno da se obezbede sredstva neophodna da opština Ćićevac bez podrške donatora nastavi da organizuje pružanje usluge i posle završetka projekta”, dodaje Sretina Dobrodolac.

Projekat realizuju u partnerstvu Opština Ćićevac i Udruženje građana za podršku evropskim integracijama “Evrokontakt” Kruševac, a njegovu realizaciju finansira Evropska unija.

Vrednost projekta iznosi 188.107,49 evra, od čega je donacija Evropske unije 168.976,96 evra. Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava potpisan je 5. juna 2017. godine između Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije – Odeljenja za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih od strane Evropske unije i Opštine Ćićevac, koja je koordinator projekta.

U toku sprovođenja planiranih aktivnosti stručni nadzor će sprovoditi Minstarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!