Društvo

Pelet sve skuplji, a i nema ga dovoljno…

Cene rastu neprekidno. To posebno važi za ogrev gde one skaču gotovo iz dana u dan. Kako tvrde prodavci peleta, svaki put kad im dođe isporuka, druga je cena. Formiraju se i liste čekanja kupaca za isporuku.

Stovarišta ogreva su poluprazna i sve što stigne odmah se isporučuje kupcima. Postoje liste za isporuku, pa kako stignu određene količine peleta isporučuju se po već utvrđenim spiskovima. Trenutna cena peleta je oko 30 hiljada dinara po toni, odnosno 32.800 dinara po paleti. Ali, ukoliko se kupuje na džak cena je 500 dinara. Prodavci ističu da imaju jako male količine koje prodaju na komad, odnosno na džak, jer imaju već avansirane uplate. Sve količine koje stignu odmah se isporučuju kupcima koji su pre nekoliko meseci uplatili određenu količinu peleta.

Cene…

Naravno, cene se razlikuju od proizvođača do proizvođača. Navedene cene se odnose, kako kažu prodavci, na kvalitetniji pelet. Međutim, razlika je neznatna u odnosnu na manje kvalitetan pelet, jer i za tu vrstu peleta vlada velika potražnja. I u drugim gradovima vlada velika potražnja za ovom vrstom ogreva. Cene neretko dostižu i 34.300 dinara po paleti.

Kupci u poslednje vreme ne biraju koju vrstu peleta kupuju. Kažu da im je bitno samo da se ispoštuju termini isporuke i da što pre stigne. I prema njihovim navodima, većina prodavaca više ne prima uplate za nove isporuke.

Početkom leta potražnja za ovom vrstom ogreva nije bila velika. Cena, onog kvalitetnijeg, bila je oko 185 evra po toni. Sada je cena oko 250 evra, ali najveći problem, kako kažu prodavci, nije cena, već nabavka. Kako ističu, nove količine peleta očekuju tek krajem novembra, pa krajem decembra. Proizvođači, prema rečima dobavljača, više ne primaju avans za nove količine, jer najavljuju novo poskupljenje.

Stovarišta, iako prodaju pelet na džak, kažu da imaju jako malo peleta za ovu vrstu prodaje, možda svega po paletu ili dve, samo da bi ispoštovali kupce i ograničili su broj komada koji prodaju, obično do 5.

Podsetimo, kako je pokazala analiza Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), domaćinstva koja se ove zime budu grejala na gas i drva proći će najjeftinije. Najveći trošak će imati ona koja koriste grejna tela na struju i goriva za etažno grejanje, propan butan i lož ulje.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!