Privreda

Paulovnija – šansa za dobar biznis

U Regionalnoj privrednoj komori održan  je stručni skup „Paulovnija – drvo budućnosti“ na kojem su prezentovane mogućnosti za uzgajanje „paulovnije“ u Rasinskom okrugu i Srbiji.

– Mi smo pre tri godine počeli da ispitujemo ovu vrstu koja je veoma zastupljena u Zapadnoj Evropi. Želeli smo da proverimo istinitost svih podataka jer su naši poljoprivrednici i uzgajivači u prošlosti imali dosta loših iskustava. Došli smo do podataka da se radi o izuzetnoj vrsti koja nije invazivna, daje drvo visokog kvalitet i ima visoku cenu na tržištu.Kao uzgajivač ja sam se trudio da svake godine proširim zasad. Trenutno su 70 odsto naših odgajivača privrednici a 30 odsto poljoprivrednici.– kaže Ivan Mijačić, predsednik Udruženja odgajivača „Princess Paulownia“.

sadnja-paulovnija
Mlada sadnica paulovnije

Po Mijačićevim rečima inicijalno ulaganje zavisi od površine i gustine zasada, a obično se kreće od 1.600 do 3.200 evra za sadnice, repromaterijal i usluge.

– Cene su prilagođene našem tržištu. Od pre mesec dana odgajivačima možemo da obećamo garantovanu cenu i obezbeđen plasman. Imaćemo tri otkupna centra, u Novom Sadu, Beogradu i Kruševcu. Realizacija otkupa počeće u petoj godini zasada. Paulovnija ima izuzetnu upotrebnu vrednost jer ima veliku čvrstinu a lakoću. Koristi se za plovila, razne elemente za kuće, spoljnu stolariju jer neverovatno dobro trpi vodu i atmosferske nepogode.– ističe Mijačić dodajući da su proizvođači košnica iz Francuske zainteresovani da otkupljuju „paulovniju“ iz Srbije.

Skupu u Regionalnoj privrednoj komori prisustvovala je Teodora Georgijeva iz bugarske kompanije „Bio 3“ koja tesno sarađuje sa firmama i udruženjima iz Srbije.

– Vrsta „paulovnija belisima“ ima najbolje karakteristike za Balkansko poluostrvo. Naše sorte se prodaju u inostranstvu, u čak 12 zemalja.U Bugarskoj postoji nekoliko plantaža „paulovnije“, u Južnoj i Severozapadnoj Bugarskoj. Nažalost, nisu tako razvijene kao ovde u Srbiji.– kazala je Teodora Georgijeva.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!