Obrazovanje

Osmacima rok za izjašnjavanje do kraja meseca

Učenici osmog razreda do petka, 27. januara, mogu da provere da li su pravilno evidentirane njihove odluke o izboru trećeg predmeta koji će polagati u okviru prijemnog ispita juna meseca. Đaci su do kraja decembra imali mogućnost i vremena da se izjasne koji će od pet ponuđenih premeta, pored srpskog jezika i matematike, polagati na završnom ispitu. Data im je mogućnost da izaberu jedan od pet predmeta: biologiju, geografiju, istoriju, fiziku ili hemiju. Do petka, 27. jaunara, na portalu „Moja srednja škola“ elektronskim putem mogu da provere tačnost izjašnjena učenika osmog razreda iz kojeg predmeta će raditi treći test. Takođe, izbor predmeta mogu da provere i neposredno u školi.

U ponedeljak i utorak, 30. i 31.januara, škole će primati prigovore ili promene odluke na izjašnjenje učenika osmog razreda iz kojeg će predmeta raditi treći test i vršiti unošenje ispravki. Ove izmene biće omogućene neposredno u školi u vremenu od 8 do 15 sati.

U sredu, 1. februara, do 8 sati biće objavljena lista konačnog izjašnjenja učenika 8.razreda koji su predmet izabrali da polažu kao treći test. Lista biće objavljene na sajtu „Moja srednja škola“ i na školskoj oglasnoj tabli.

Učenike osmog razreda očekuje 24.marta polaganje probnog prijemnog ispita iz matematike u vremenu od 12 do 14 sati. Dan kasnije, u subotu, 25. marta biće organizovano rešavanje testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika u vremenu od 9 do 11 sati. Istog dana rešavaće i treći test, odnosno predmet koji su odbrali u vremenu od 11.30 do 13.30 sati. Prema kalendaru koju je objavljen na sajtu „Moja srednja škola“ od ponedeljka 27. marta do petka 31. marta vršiće se analiza i bodovanje završnog ispita. Tako će đaci znati kojim znanjem raspolažu i na šta treba da obrate pažnju pred glavno polaganje završnog ispita juna meseca.

Promene

Podsetimo, od ove školske godine ukinut je kombinovani test. Umesto njega osmaci će polagati jedan od pet predmeta koji su do sada bili u sklopu tog testa.

Učenici osmog razreda su se do 31. decembra izjašnjavali koji predmet žele da polažu na trećem testu na maloj maturi. Ukupno se prijavilo 64.363 učenika, 197 učenika se nije izjasnilo. Birali su između geografije, istorije, biologije, hemije i fizike. Prema podacima Ministarstva prosvete najveći broj učenika opredelio se za test iz biologije, njih 38 odsto. Sledi zatim geografija za koju se opredelilo 28 odsto osmaka. Istoriju na maloj maturi želi da polaže 16 odsto učenika. Dalje slede hemija koju je odabralo 9 odsto i fizika sa 8 odsto učenika.

Promenjen je i način bodovanja. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika. Ostatak je 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem testu.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!