Društvo

Novi projekat “EVROKONTAKTA”- nastavak podrške razvoju socijalnih preduzeća

Udruženje građana za podršku evropskim integracijama ’’Evrokontakt’’ iz Kruševca je započelo realizaciju projekta ’’Kupujmo odgovorno u Kruševcu!’’. Cilj je uspostavljanje saradnje između poslovnih aktera koji posluju po modelu socijalnog preduzetništva sa institucijama javnog sektora i poslovnog sektora iz Kruševca.

Projekat ’’Kupujmo odgovorno u Kruševcu!’’ realizuje udruženje ’’Evrokontakt’’ kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija (EU), sufinansira grad Kruševac, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Dušica Milenković (Etno Rasina), Slaviša Đorđević (Centar za razvoj socijalnog preduzetništva) i Nenad Krstić (Evrokontakt) na predstavljanju novog projekta FOTO: CINK
Dušica Milenković (Etno Rasina), Slaviša Đorđević (Centar za razvoj socijalnog preduzetništva) i Nenad Krstić (Evrokontakt) na predstavljanju novog projekta FOTO: CINK

Kroz višegodišnje angažovanje ’’Evrokontakt’’-a na promociji socijalnog preduzetništva kao veoma inovativnog poslovnog modela imali smo prilike da saradjujemo sa većinom poslovnih aktera iz Kruševca koji posluju po modelu socijalnog preduzetništva. Većina njih je istakla da im je pre svega potrebna podrška u razvoju poslovanja, pre svega u prodaji njihovih proizvoda.

Projekat ’’Kupujmo odgovorno u Kruševcu!’’ odgovara na njihove potrebe. Pre svega povezivanjem sa institucijama javnog sektora i poslovnog sektora iz Kruševca koje mogu biti potencijalni kupci njihovih roba i usluga. Povezivanje će biti urađeno kroz sastanke sa predstavnicima institucija javnog sektora i poslovnih aktera u lokalnoj zajednici. Ali i kroz organizovanje edukacija i okruglih stolova i kroz organizovanje trećeg Mini-sajma socijalnog preduzetništva u Kruševcu”, naglasio je na konferenciji za novinare Nenad Krstić, predsednik UG “Evrokontakt”.

Predstavnici sva tri sektora iz Kruševca će imati prilike da se upoznaju kroz dve studijske posete sa primerima dobre prakse u Srbiji i kroz studijsku posetu Sloveniji. Tamo će, takođe, imati prilike da se upoznaju i sa primerima dobre prakse saradnje socijalnih preduzeća i institucija javnog i poslovnog sektora.

Planovi

Za podršku napred navedenim aktivnostima izradiće se drugo izdanje Kataloga poslovnih aktera koji posluju po modelu socijalnog preduzetništva iz Kruševca.

Prošlo je 16 meseci od kako je usvojen Zakon o socijalnom preduzetništvu i formiran Registar socijalnih preduzeća. Međutim, prema našim saznanjima, do sada je upisano u registar tek 20 socijalnih preduzeća. Nijedan od poslovnih aktera iz Kruševca nije registrovan. Mnogima još uvek nije jasno kakvu će korist imati od registracije”, dodao je Krstić.

Dušica Milenković iz Udruženja žena “Etno Rasina” koje posluje po modelu socijalnog preduzetništva ističe da će “ovakav vid podrške biti jako značajan za naše udruženje i druge organizacije sa kojima sarađujemo”.

Sajam i studijsko putovanje će nam puno značiti. Kroz primere dobre prakse pronalazimo sebe, a to nas tera da idemo dalje i usavršavamo se”, naglasila je Milenkovićeva.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!