Kultura

Narodni muzej obeležava godišnjicu Berlinskog kongresa

Narodni muzej iz Kruševca poziva da, u utorak 16.10.2018. godine, u 10 časova, posetite veliku salu Muzeja. Tako ćete biti u prilici da prisustvujete konferenciji pod nazivom “Uloga Rusije kao zaštitnice pravoslavlja na Balkanu”.

Konferencija se organizuje povodom 140 godina od Berlinskog kongresa. Među organizatorima naći će se: Istorijski arhiv Kruševac, Turistička organizacija Kruševac, Narodni muzej Kruševac i drugi. Pridružite se Muzeju i saradnicima. Želja im je da, sa što većim brojem prisutnih, bude obeležen ovaj značajan jubilej i podsetimo se šta sve povezuje ova dva naroda.

O Berlinskom kongresu

Berlinski kongres je bio mirovni kongres predstavnika tadašnjih velikih sila Nemačke, Austro-Ugarske, Francuske, Velike Britanije, Italije, Rusije i Turske. Kongres je, pod predsedavanjem Ota fon Bizmarka održan od 13. juna do 13. jula 1878. godine u Berlinu.

Berlinski mirovni kongres je održan posle Rusko – turskog rata (1877—1878) i Velike istočne krize. Kriza je otpočela hercegovačkim ustankom protiv otomanske vlasti 1875. godine. Ustanak su podržale Crna Gora i Srbija, a ubrzo i Rusija. Velike evropske sile su Berlinskim kongresom nastojale da izbegnu novi rat. On bi bio izazvan nezadovoljstvom Velike Britanije činjenicom da je Rusija Sanstefanskim mirovnim ugovorom stekla ogroman uticaj na Balkanu. Na kongresu je odlučeno da se Sanstefanski ugovor stavi van snage. Jedna od odluka se ticala i Bosne i Hercegovine. Ona je po Sanstefanskom ugovoru trebalo da dobije široku autonomiju u okviru Otomanske imperije. Berlinski Kongres je ostavio BiH formalno u sastavu Otomanske imperije. Ali, zato je odlučeno da na teritoriju BiH i Sandžaka uđu austro – ugarske trupe kako bi zavele red i mir.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!