KulturaPažnja !

Kruševac podigao spomenik despotu Stefanu

Grad Kruševac je podigao spomenik despotu Stefanu Lazareviću, i on je otkriven danas. Spomenik je postavljen na trgu Kosturnica. Današnji Vidovdan je bio prilika da se najvećem srpskom vitezu na ovaj način oda poštovanje. Autorstvo spomenika potpisuje grupa autora na čelu sa Borisom Stajkovcem (lekar po obrazovanju). Spomenik je visok osam metara, od čega je postament visok četiri metra, koliko i figura konjanika. Figura konjanika je okrenuta ka Kosovu, a konjanik u rukama ima krst i mač, i nosi viteška obeležja.

Protokolarni deo otkrivanja novog spomenika je prošao kako je planirano. Međutim, novi spomenik je već izazvao i neke reakcije građana. Jedan deo njih je vrlo zadovoljan spomenikom. Drugi deo, a to su oni koji znaju nešto više o umetnosti, imaju ozbiljne primedbe. Najznačajnija se odnosi na sam izbor poze za figuru konjanika. Naime, prema ustaljenim umetničkim pravilima, položaj nogu konja na ovakvim spomenicima bi trebalo da govori o načinu na koji je konjanik umro. Tako konj propet na zadnje noge označava heroja koji je poginuo na bojnom polju. Jedna noga u vazduhu, a tri na zemlji pokazuju da je heroj preminuo od rana zadobijenih u borbi. Za one koji su umrli prirodnom smrću predviđeno je da konj sa sve četiri noge bude na zemlji. Ovakav nepisani standard u umetnosti se poštuje još od antičke Grčke.

Figura konjanika na novom kruševačkom spomeniku je postavljena na propetom konju. Ali, istorija kaže da je despot Stefan Lazarević umro 19. jula 1427. u blizini Kragujevca, od srčanog udara.

Postoji još i niz drugih komentara, ali je ovaj privukao najviše pažnje. Kako stvari stoje, novi spomenik će biti podsećanje na velikog viteza i vojskovođu kome se divila Evropa, velikog pesnika i intelektualca svog vremene, ali i podsećanje na neznanje autora i naručilaca spomenika. U svakom slučaju, posetioci našeg grada će imati šta da nauče.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!