LjudiPažnja !

Još malo o zidu oko romskog naselja

Sećate se one priče oko zida koji bi trebalo da štiti od buke saobraćajnih vozila stanovnike naselja Marko Orlović? Pa, time se malo pozabavio i zaštitnik građana. A o njegovom radu izveštava list Danas.

Šta je, na kraju, zaključak zaštitnika građana? Zid je podignut, formalno, prema važećim propisima. Zaštitinik nije uspeo da ustanovi ko je nalogodavac za njegovo podizanje, jer se neke institucije nisu odazvale pozivu na razgovor. Kako kaže g. Robert Sepi, zamenik zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina, jedna od njih je i Direkcija za urbanizam i izgradnju grada Kruševca, koja nije odgovorila na pitanja Zaštitnika, niti poslala svoje predstavnike na zakazane sastanke. A pomenuta Direkcija je nadležna za donošenje odluke o vrsti zida koji će se graditi.

Konačan zaključak čitave priče, sa strane zaštitnika, je sledeći:

 – Problem ne bi ni nastao da se prilikom donošenja propisa u ovoj oblasti razmišljalo o situaciji kao što je ova. Takođe, da su procedure kreirane tako da svima jasno i unapred bude poznato da se zid podiže oko naselja, problema ne bi ni bilo. Na kraju, problem ne bi ni nastao da su sve službe nadležnih organa bile upoznate i edukovane o tome šta i kako da rade one druge kojima je poverena briga o inkluziji Roma i njihovom stanovanju – ukazuje Sepi.

Na kraju, svi su odradili svoj posao, zakoni i propisi su ispoštovani, a naši sugrađani žive u getu. Odgovornih nema, jer – sve je po propisu. Osim što ni zaštitinik nije uspeo da otkrije ko je izdao nalog da se problem reši na baš ovakav način. A tehnički je moglo i drugačije (npr. ovako nešto), i lepše, i humanije.

Inače, Međunarodni dan Roma, obeležava se danas, kako bi se proslavila romska kultura i podigla svest o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!