Kultura

Izložba radova Milene i Slobodana Radičevića

Izložba radova Milene i Slobodana Radičevića biće otvorena u četvrtak, 1. septembra, sa početkom u 20.00 u kruševačkoj Umetničkoj galeriji.

Izložba radova pod zajedničkim nazivom “Svedok vremena” obuhvata radove dvoje umetnika Milene i Slobodana Radičevića, mladih Kruševljana koji se prvi put samostalno predstavljaju u Umetničkoj galeriji u Kruševcu.

Milena Radičević svoj umetnički izraz bazira na korišćenju konca i žice kao likovnih materijala i tradicionalnog veza. Slobodan Radičević se bavi NFT tokenima i predstavlja umetnost u virtuelnoj realnosti.

„Milena i Slobodan Radičević stvaraju zajedno, već nekoliko godina, negujući sopstveni likovni izraz sa bliskih pozicija u shvatanju umetnosti i umetničkog dela u savremenom društvu. Nastajanje slika korišćenjem neslikarskih materijala i različitim sredstvima, proizilazi iz ličnih preispitivanja i uočavanja okolnosti u kojima savremeni svet sve više predvodi moć kapitala. Bliskost pozicija naglašavaju zajedničkim nazivom izložbe – “Svedok vremena” – podvlačeći zapažanje promena, pre svega, u svetu umetnosti pozivanjem na prošlost u Mileninom stvaralaštvu i propitivanjem budućnosti u Slobodanovom radu, a otkrivajući da su oboje duboko uronjeni i svesni savremenosti i realnosti sada i ovde koja stoji u osnovi njihovih radova na ovoj izložbi.“ navodi kustoskinja Biljana Grković u katalogu izložbe.

Autori

Milena Apostolović Radičević (1992) završila je doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo. Izlagala je pet puta samostalno i preko trideset puta grupno u zemlji i inostranstvu. Tokom svog školovanja bila je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao student doktorand, Fonda za mlade talente – Dositeja, Republike Srbije i Opštine Požega. Za svoj umetnički rad dobila je nagradu Stevan Knežević za crtež i nagradu Nacionalne galerije za mlade umetnike završnih godina. Učestvovala je na Letnjoj umetničkoj školi u okviru Univerziteta umetnosti u Beogradu i Kotoru, koloniji Dvorane, kao i na projektima Identity through drama, Cloughjordan Irska, eArth, Olomouc, Češka republika i Purple Wave, Klosterbuch, Nemačka. Jedan semestar je provela na Akademiji lepih umetnosti u Krakovu. Član je ULUS-a i ULUK-a.

Slobodan Radičević je rođen 1991. godine u Ehenbihelu u Republici Austriji, gde je proveo rano detinjstvo. Srednju školu je završio u Kruševcu a osnovne akademske studije na Ekoman akademiji u Nišu, odsek slikarstvo. Od 2013. godine je član udruženja MMUU Car Konstantin iz Niša. Od 2016. redovan član Udruženja likovnih umetnika Kruševca (ULUK). Iza sebe ima jednu samostalnu izložbu i preko 40 grupnih u zemlji i inostranstvu. Godine 2013. pokrenuo je obnavljanje likovne kolonije u Dvoranu kod Kruševca, kao jedne od najstarijih kolonija, ustanovljene 1971. godina. U periodu od šest godina, koliko je kolonija uspela da opstane, učestvovalo je oko 50 akademskih umetnika iz svih delova Srbije.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!