Društvo

Istraživanje ekonomskog položaja medija i novinara u Rasinskom okrugu

KruševacPress je predstavio projekat “Ekonomski položaj i sloboda medija u Rasinskom okrugu” koji se realizuje u okviru programa malih grantova “Mediji i demokratija”.

“Novinari i medijski stručnjaci su saglasni u tome da je sloboda medija u Srbiji na niskom nivou i da je u padu već nekoliko godina. Posebno su ugroženi mediji na lokalnom nivou koji nemaju stabilne izvore finansiranja i često zavise od dobre volje političkih i ekonomskih moćnika”, kazao je Slaviša Milenković, predsednik Upravnog odbora CINK-a i glavni i odgovorni urednik KruševacPress-a.

U Rasinskom okrugu trenutno aktivno deluje dvadesetak registrovanih medija od kojih se većina nalazi u jako teškoj situaciji. Primanja zaposlenih u medijima su niska, daleko ispod proseka za Grad Kruševac koji je, recimo, avgusta prošle godine iznosio 55.261 dinar neto.

Prihodi medijskih kuća od oglašavanja su mali pa se većina finansira preko projekata koje raspisuju resorna ministarstva, jedinice lokalne samouprave i drugi donatori.

“Projekat predviđa čitav niz aktivnosti, od analize oglašivača u lokalnim medijima, preko upitnika i intervjua sa vlasnicima medijima i novinarima do organizovanja okruglog stola. Svi podaci do kojih dođemo istraživanjem biće objavljeni u publikaciji “Ekonomski položaj i sloboda medija u Rasinskom okrugu” , na kraju projekta”, pojasnio je Milenković.

Izvor: KruševacPRESS

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!