Obrazovanje

Informacija za buduće brucoše

U ovoj godini će novi akademci imati za upis isti broj slobodnih mesta na većini državnih fakulteta kao i lane. Veliki novitet, posebno za “čarapane”, je Poljoprivredni fakultet sa sedištem u Kruševcu. Ovaj fakultet niškog Univerziteta je dobio akreditaciju, i moći će da primi brucoše. Usvojeni su nastavni planovi i odlučeno je da će studenti moći da biraju između tri studijska programa: Stočarstvo, Ratarstvo i povrtarstvo i Voćarstvo i vinogradarstvo. Ima još nekoliko fakulteta koji su akreditovali nove smerove (ili čekaju odobrenje), pa i o tome treba da se misli. Npr. još jedan novi program Univerziteta u Nišu: Nemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu.

Pregled

Na Univerzitetu u Kragujevcu će ove godine krenuti studijski program psihologije. Očekuje se upis 30 samofinansirajućih akademaca.Na umetničkim fakultetima stanje je sledeće. Na Fakultetu muzičke umetnosti, prima se 110 studenata na budžet i 30 samofinansirajućih, na Fakultetu dramskih umetnosti 58 na budžetu i 28 samofinansirajućih, na likovnim umetnostima je 36 studenata na budžetu i 19 na samofinansiranju, na primenjenoj umetnosti je 75 na budžetu i 70 na samofinansiranju.

I u Novom Sadu je ove godine veći izbor. Na Filozofskom fakultetu nov je smer za Engleski jezik i književnost sa još jednom stranom filologijom Na Ekonomskom fakultetu je to Međunarodna i evropska ekonomija i biznis. Na Građevinskom je akreditovana Geodezija. Na Prirodno – matematičkom fakultetu integrisane studije – Master profesor fizike i Master profesor matematike. Verovatno najaktraktivniji je smer Dizajn video igara na Akademiji umetnosti.

U Beogradu su kvote za upis i visina školarine slični prošlogodišnjim. Novi smerovi na Ekonomskom su Poslovna informatika, Poslovna analiza i konsalting i Ekonomija i finansije. U Beogradu će i ove godine biti najviše mesta za upis: ukupno 14.986. Od toga 9.506 za budžetske i 5.480 za samofinansirajuće akademce. U Novom Sadu će biti mesta za 9.321 studenta prve godine: 5.397 budžetskih, i 3.924 samofinansirajućih. Univerzitet u Nišu sprema 4.958 indeksa za nove studente. Od toga 3.233 na budžetu i 1.725 za samofinansiranje. U Kragujevcu će primiti 3.571 brucoša: 2.400 plus 1.171. Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prima 1.768 brucoša: 1.098 plus 670.

Na Univerzitetu u Beogradu prijava za polaganje prijemnog počinje 20. i traje do 24. juna. Svi fakulteti organizuju prijemni ispit od 25. juna do 1. jula. Konačne rang-liste fakulteti se objavljuju do 9. jula. Tada počinje upis na fakultete, koji mora da bude završen do 13. jula.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!