Varvarin

Zahuktava se projekat pomoći starijima u Varvarinu

U okviru projekta ”Pomoć u kući za dostojanstvenu starost” 1. oktobra je započeto neposredno pružanje usluge pomoć u kući za prvih 25 odraslih i starih osoba iz opštine Varvarin.

Uslugu pruža pet gerontodomaćica angažovanih od strane Asocijacije za razvoj Žagubice, koju je Opština Varvarin odabrala putem javnog poziva za pružaoca usluge pomoć u kući.

varvarin-340x160Usluge pomoći u kući Opština Varvarin omogućuje odraslima i starijima koji imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti, usled kojih nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog života, nege i nadzora, pri čemu je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa. Svrha pomoći u kući je podrška korisnicima u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba, kako bi se unapredio ili održao kvalitet njihovih života.

Projektom ”Pomoć u kući za dostojanstvenu starost” predviđeno je da se ova usluga pruži za minimalno 80 stanovnika opštine. Svi stanovnici opštine Varvarin zainteresovani da primaju uslugu pomoć u kući treba da se prijave Centru koji vodi zakonom definisan postupak za ostvarivanje prava na uslugu.

Pravo na podnošenje zahteva imaju i zakonski zastupnici, ukoliko je lice pod starateljstvom, srodnici sa kojim žive u zajedničkom domaćinstvu ili druge osobe, koje pismeno ovlasti lice kojem je pomoć potrebna.

Postupak za priznavanje prava na pomoć u kući može, po službenoj dužnosti, pokrenuti Centar za socijalni rad i to na inicijativu drugih organa, organizacija, ustanova i građana, ili ako se prilikom vršenja svojih poslova došlo do saznanja da je nekom licu potrebna takva vrsta usluge.

Više informacija o postupku može se dobiti u Centru za socijalni rad ili putem telefona 037.788157.

Do sada je za ovu uslugu prijavljen 41 potencijalni korisnik, za koje procenu radi Centar za socijalni rad u Varvarinu, a potom i pružalac usluge, koji izrađuje individualne planove usluga.

Sve angažovane gerontodomaćice su sa područja Opštine Varvarin. Asocijacija za razvoj Žagubice im je obezbedila i stručnu podršku od strane licenciranih gerontodomaćica koje uslugu pomoć u kući već pružaju u drugim opštinama u kojima je Asocijacija angažovana, a do kraja meseca započeće i njihova obuka za dobijanje validne licence za obavljanje ovih poslova.

Ova aktivnost je deo projekta ”Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu”, koju EU finansira sa 5.4 miliona evra, a koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji (www.europa.rs), u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (www.minrzs.gov.rs).

Projekat ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući Rome i Romkinje i drugi. EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova, koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017.

Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa. Više o projektu možete saznati na www.socijalnainkluzija.rs

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!