Kultura

Festival kratkog filma u AKC Gnezdo

01. septembra će sa početkom u 20.00 u prostorijama Alternativnog kulturnog centra “Gnezdo” gostovati 14. izdanje festivala kratkog filma MikroFAF. Kruševačka publika imaće priliku da glasa za filmove koji će nastaviti gostovanje u drugim gradovima. Ulaz je slobodan.

O 14. IZDANJU MIKROFAF-a

MikroFAF je od svog prvog izdanja 2010. godine predstavio preko 500 filmova iz celog sveta i razvio se od lokalne do međunarodne plaftorme kratkog filma. Road Edition festival održaće se u vidu turneje po Srbiji u cilju decentralizacije umetničkih programa, širenja publike i rezimiranja razvoja filmske scene kratkog filma tokom poslednjih 14 godina.
Od svog počekta MikroFAF je pratio potrebe scene i publike. Proživeo je raznovrsne promene i nove elemente i stekao specifičan status na alternativnoj filmskoj sceni.
U ovom trenutku smatramo važnim da osim u Beogradu festival bude održan i u drugim lokalnim zajednicama. Naročito u onim kojima su umetnički sadržaji manje dostupni. Takođe, iskoračujemo iz konvencionalnih okvira i vraćamo se na praksu sa naših početka, kada smo filmove prikazivali u prostorima koji inače nisu predviđeni za bioskopske programe.
Ovakav pristup nam pruža i priliku da ojačamo saradnje sa kolegama sa nezavisne scene Srbije i prizovemo heterogeniju publiku kroz projekcije na javnim površinama. Poput lokalnih parkova, alternativnih mesta okupljanja građana, trgova, ulica i centara kulture. Na ovaj način motivišemo lokalno stanovništvo da konzumira umetničke sadržaje. Ali, i da se uključi u javne razgovore i u žiriranje takmičarskih programa. U svim mestima održavanja festivala posetioci će glasati za najbolji film u zadatim kategorijama. Filmovi sa najviše glasova publike u novembru će biti prikazani u Beogradu, matičnom mestu festivala, u Muzeju Kinoteke.

O festivalu

Tokom selektovanja filmova za svaku programsku celinu, glavni kriterijum je bio da se prikažu filmovi koji su tokom poslednjih 13 izdanja festivala dobili nagrade i priznanja, odnosno koji su imali značajan odziv i kod stručne javnosti i kod publike.
Ideja da te filmove prikažemo ponovo je potekla iz potrebe da zajedno sa publikom primenimo test vremena. Jer, filmska produkcija se ubrzano menjala od 2010. do danas. Veća dostupnost tehnologiji koja doprinosi lakšoj realizaciji ideja audio-vizuelne umetnosti, često je uticala na rediteljski postupak i scenario. Dok s,u sa druge strane, u momentu kada je snimanje filma bilo veoma skupo – nedostaci kvalitetne kamere, zvučne opreme ili vrhunske postprodukcije često nadomešćivani dovitljivim rediteljskim rešenjima ili originalnije postavljenim scenariom.
Svi ovi filmovi pored priča koje pričaju, na širem planu svedoče i o vremenu razvoja digitalizacije i tehničkih inovacija i fenomena (npr. poput viralnog videa) koje je MikroFAF spontano beležio svih ovih godina.
Festival organizuje udruženje “Satibara” uz podršku Ministarstva kulture RS.
Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!