Društvo

Evropski konkurs za srednjoškolce

Nakon uspešno završenog konkursa u prethodnoj školskoj godini u okviru Evropskog dnevnika, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji poziva srednjoškolce da se prijave na novi nagradni konkurs. Ovaj konkurs pokriva brojne teme koje su obrađene u publikaciji Evropski dnevnik. Evropski dnevnik ima za cilj olakšano informisanje o Evropskoj uniji (EU), njenim vrednostima i mogućnostima koje pruža mladima.

Neke od tema koje su obuhvaćene jesu odnos Srbije i EU, dalji nastavak obrazovanja u EU, preduzetništvo, prava i odgovornosti, održivi razvoj, kao i zdravlje i bezbednost građana i građanki. Ovaj informativni vodič osim učenicima i učenicama namenjen je i profesorima i profesorkama kao pomoćno nastavno sredstvo.

Evropski konkurs

Ovogodišnje teme se odnose na: aktivno građanstvo, zdrav život, prevenciju nasilja, pametno učenje, zelene teme, održivu ekonomiju, povezivanje kultura itd.

Želeći da srednjoškolci daju poseban doprinos obeležavanju godine kulturnog nasleđa, Delegacija Evropske unije vas poziva da svoje radove pripremite u okviru specijalne teme za 2018. godinu, a to je: GDE PROŠLOST SUSREĆE BUDUĆNOST – 2018. GODINA EVROPSKOG KULTURNOG NASLEĐA.

Na konkurs se možete prijaviti individualno ili u timovima i to:

– Pojedinačno sa radom u jednoj od predviđenih kategorija;
– Grupa učenika iz iste srednje škole, koju učenici mogu da formiraju sa namerom učešća u takmičenju, a da nije na bilo koji način deo nekog formalnog školskog udruženja / sekcije;
– Srednja škola (kao celina ili njena foto ili audio – video sekcija).

Učešće na konkursu podrazumeva ŠEST KATEGORIJA i DVE VRSTE RADOVA:

KATEGORIJE

– Literarni radovi;
– Likovni radovi;
– Novinarski žanrovi;
– Foto reportaže ili foto-radovi;
– Video forme;
– Multimedijalne forme.

VRSTA RADOVA

– Individualni radovi;
– Grupni radovi.

Ukupno će biti nagrađeno 20 radova. Jedan rad u svakoj kategoriji će biti izabran na temu: Gde prošlost susreće budućnost – 2018. godina evropskog kulturnog nasleđa.

U literarnoj i likovnoj kategoriji će biti nagrađena po dva rada.

U kategorijama: novinarski žanrovi, foto reportaže ili foto-radovi, video i multimedijalne forme će biti nagrađena po četiri pobednička rada.

Pobednici će imati jedinstvenu priliku da u maju mesecu krenu na sedmodnevno putovanje u jednu ili više zemalja Evropske unije!

Mentori pobedničkih timova (jedan mentor po učeniku/timu) će takođe putovati zajedno sa učenicima.

U slučaju nedovoljnog broja radova u jednoj kategoriji, Delegacija EU u Srbiji zadržava pravo da dodeli više nagrada u drugoj kategoriji.

Rok za dostavljanje radova je 10. marta 2018. do ponoći. Radovi pristigli nakon isteka roka neće biti uzeti u razmatranje.

Za prijavu na konkurs, uz rad morate popuniti i prijavni formular, koji je dostupan na sajtu www.evropskidnevnik.rs.

Svi detalji vezani za ovaj konkurs se mogu pronaći na Interenet adresi: http://www.evropskidnevnik.rs/konkurs.html

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!