Društvo

CINK organizuje seminar za medijske radnike

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK realizuje projekat “Jačanje kapaciteta lokalnih medija za izveštavanje o nasilju nad ženama”.

Projekat će biti realizovan kao trodnevni seminar za novinare i urednike lokalnih medija kao i predstavnike nevladinih organizacija, koji će biti održan od 8. do 10. septembra, u hotelu “Golf” u Kruševcu.

Za sada su se za učešće na seminaru prijavili predstavnici desetak medija iz Kruševca, Aleksinca, Doljevca, Trstenika, Čačka, Ćićevca  i Kragujevca kao i nekoliko nevladinih organizacija.

Cilj projekta je jačanje stručnih i etičkih standarda novinara i urednika lokalnih medija za izveštavanje o nasilju nad ženama. Prema nedavnoj anketi o nasilju nad ženama u Srbiji, koju je sproveo OEBS, „Dobrobit i bezbednost žena“ , psihičko nasilje od strane partnera nakon svoje 15. godine doživelo je 44% žena, fizičko 17% žena, a seksualno 5% žena. Istovremeno, 18% žena koje su nekad bile u partnerskoj zajednici otkrile su da su doživele jedan ili više oblika takvog nasilja od strane bivšeg partnera. Iako ovo istraživanje nije specifično imenovalo problem digitalnog nasilja, neke forme ove vrste nasilja ispitane su kroz iskustva seksualnog uznemiravanja i proganjanja“, istakao je na konferenciji za novinare Slaviša Milenković, predsednik UO CINK-a, i dodao.

Tema koju obrađujemo je izuzetno aktuelna i verujem da će biti zanimljiva učesnicima i učesnicama skupa. Odziv je, uprkos problemima sa koronom, bolji nego što smo očekivali”.

Trenerice na skupu biće Miljana Nešković, članica grupe Novinarke protiv nasilja, Nada Budimović, članica Upravnog odbora NUNS-a, Snežana Jakovljević, predsednica Udruženja “Peščanik”, i Marija Lukić, aktivistkinja za prava žena.

Održavanje seminara finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!